İnek sütü haricindeki sütler çocukların büyümesini durdurabilir

İnek sütü ve keçi sütünün yerine alternatif olarak tüketilen sütler çocukların büyümesini durdurabilir.

Google Haberlere Abone ol
İnek sütü haricindeki sütler çocukların büyümesini durdurabilir

Alternatif süt sektörü pek çok ülkede gelişen bir endüstri, ancak bu sütlerin tüketimi çocukların büyümesini durdurabilir.

Dünya genelinde alternatif sütler inek sütü ve keçi sütünün yerini almaya başladı. Amerikalıların neredeyse yarısı alternatif süt tüketiyor. Badem, kaju fıstığı, keten, hindistancevizi, kenevir, quinoa ve hatta bezelye sütü. Amerika'da kısa sürede bu sütlerin tüketimi yüzde 66 seviyelerine çıktı, çoğu insan bu sütlerin çocukları için daha faydalı olduğuna inandı. Ancak,  American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre , inek sütü içmeyen çocukların yaşıtlarına göre gelişimlerinin geri olduğunu gösterdi . 

Toronto'daki St. Michael's Hospital araştırmacıları, 2-6 yaş arasındaki çocukların boy ölçümlerini ve anketlerini inceledi. Ebeveyn yanıtlarına göre, çocukların yüzde 84'ü sadece inek sütü içti; Yüzde 5 sadece inek sütü içti; Yüzde 8'i her ikisini de içti; Yüzde 3'ü de ikisini de içti. Araştırmacılar, çocukların içtiği her bardak (250 mililitre veya 8,5 ons) süt alternatifi için 0,4 santimetre (0,2 inç) daha kısa olduğunu tespit edildi. İnek sütü içen çocuklar, içtikleri her bardak için ortalama değerden 0,2 santimetre (0,1 inç) daha uzundu.

Araştırmacılar, çocukların sütlerini nasıl içtiklerini belirlemek için bir analiz yaparken, alternatif süt içen çocukların bardak başına 0,3 santimetre daha kısa olduğunu keşfettiler.

Dünya Sağlık Örgütü Büyüme Standartlarına göre , ortalamanın altında yükseklik potansiyel sağlık sorunlara işaret ediyor. Protein, mineraller ve laktoz gibi belirli süt bileşenleri , bir çocuğun büyümesi için oldukça önemlidir. İki bardak inek sütü yaklaşık 16 gram protein içerir ; bu 3 yaşındaki bir çocuk için nerdeyse günlük gereksiniminin yüzde 100'ü demektir. Soya sütü bunu karşılayabilir mi? Tavsiye edilen miktar günlük soya proteini miktarı 25 gramdır. Ortalama olarak bir fincan soya sütü yaklaşık 7-10 gram protein içerir.  Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre inek sütü hala anne sütüne en yakın şeydir. Onlara göre soya sütü bebeklere sadece eğer inek sütünü tolere edemiyorlarsa ya da aileleri vegan beslenmelerini istiyorsa verilmelidir.

Yorumlar