"İndirim marketlerinin sayısı 22 binde durur"

- EUFH Neuss Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygün: - "İndirim marketlerinin sayısı Türkiye’de 22 bine ulaştığında durur. Ama asıl rekabet o zaman başlayacak. Perakendede rekabetin yönü değişecek. Büyüyen indirim marketi formatı, mağaza açma sayısı bitince bu sefer Almanya örneğinde olduğu gibi mağazaları değiştirmeye başlayacak" - "Bugün Avrupa'da 25 milyon olan Müslüman nüfusun 2050'de 50 milyon olması bekleniyor. Bugünden marketlerinde etnik lezzetlere ve ürünlere yer veren girişimciler cirosunu artırıyor"

Google Haberlere Abone ol
"İndirim marketlerinin sayısı 22 binde durur"

İSTANBUL (AA) - Almanya'daki Europäische Fachhochschule Handelsmanagement (EUFH) Neuss Üniversitesi'nin Ticari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tanju Aygün, indirim marketlerinin sayısının Türkiye’de 22 bine ulaştığında duracağını belirterek, "Ama asıl rekabet o zaman başlayacak. Perakendede rekabetin yönü değişecek. Büyüyen indirim marketi formatı mağaza açma sayısı bitince bu sefer Almanya örneğinde olduğu gibi mağazaları değiştirmeye başlayacak." ifadelerini kullandı.

Aygün, Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun (TPF) düzenlediği üye kampında, "Avrupa'da Etnik-Yerel Marketlerin Durumu ve Türk Perakendecilere öneriler" başlıklı bir sunum yaptı.

Aygün, 1990'ların başında pazar payı yüzde 10 seviyesinde olan indirim marketlerinin, 2015'te yüzde 20 pazar payına ulaştığını, Türkiye'de de Almanya benzeri bir rekabet yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"1950’li yıllarda Almanya’da 200 bini geçkin gıda ve kozmetik perakendecisi vardı. 200 bin perakendecinin yaptığı ciro 9 milyar avroyu buluyordu. 2017 yılına geldiğimizde bu cirolar 177 milyara yükseldi. Mağaza sayısı ise 35 bine düştü. 35 bin zincirin 15 bini indirim marketi. Türkiye'de ise bu rakam şu an 18 bin civarında. Almanya'da indirim marketleri mağaza sayısı 2015 yılında durdu. Aynı durum Türkiye'de de gerçekleşecek. Bunlar piyasanın gerçekleri... İndirim marketlerinin sayısı Türkiye’de 22 bine ulaştığında durur. Ama asıl rekabet o zaman başlayacak. Perakendede rekabetin yönü değişecek. Büyüyen indirim marketi formatı, mağaza açma sayısı bitince bu sefer Almanya örneğinde olduğu gibi mağazaları değiştirmeye başlayacak. Bugün bu değişim için Almanya'da 5 milyar avro yatırım gerçekleştiriliyor. Yeni düzenleme, müşteri odaklı yaklaşım, etnik ve yerel yönler ön plana çıkıyor."


- "Değişime odaklanın, mağaza kapatmaktan çekinmeyin"


Prof. Dr. Tanju Aygün, ulusal, yerel ve indirim marketleri yarışında hizmet kalitesi ve müşteri odaklı yaklaşımı ile pazar payını, en iyi şekilde kooperatifleşen market zincirlerinin artırdığını, Almanya'da iki kooperatif zincirin pazar payının yüzde 33 olduğunu, ulusal ve indirim marketlerinin bu zincirlerin ardından geldiğini bildirdi.

Aygün, "Yani, bir bakıma TPF'nin muadili oluşumlar Almanya'da lider... Dolayısıyla yarış; mağaza sayısı, ciro ile değil, karlılıklarla, değişimle devam ediyor. Yeni sisteme odaklanmakta fayda var. Gerekirse bu değişimde mağaza kapatmaktan çekinmeyin. Günün sonunda kar etmek için çalışıyorsunuz. Almanya'da kar payı yüzde 1,5 olduğu halde verimsiz mağazalar tek tek kapatılarak var olan mağazalar dönüştürülüyor. Siz de değişime odaklanın. Avrupa'da bu değişimi kaçıran dev kurumlar yavaş yavaş pazardan çekilmek zorunda kalıyor. 2000'li yıllarda 10 bin mağazası olan ve milyarlarca avroluk ciroya imza atan şirketler, son 10 yılda yavaş yavaş kapanmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Avrupa'daki göçmen nüfusu göz önünde bulundurarak etnik lezzet hizmeti veren kurumların öne çıktığını vurgulayan Aygün, "Bugün Avrupa'da 25 milyon olan Müslüman nüfusun 2050'de 50 milyon olması bekleniyor. Bugünden marketlerinde etnik lezzetlere ve ürünlere yer veren girişimciler cirosunu artırıyor. Avrupa'da Türk etnik pazarı mağaza sayısı yüzde 17 azalmasına rağmen 2009'dan bugüne yüzde 11 büyüdü." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa perakende sektöründe 23 yıldır hizmet veren Matvärlden Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Muhittin Taylı da organizasyonda yaptığı konuşmada, İsveç'te faaliyet gösteren Matvärlden'in 2 şube ile yıllık toplam 80 milyon avro ciro gerçekleştirdiğini, 2026'da 8-10 mağazaya ulaşarak 500 milyon avro ciroya ulaşmayı hedeflediğini bildirdi.

Taylı, "10 milyon nüfusu olan İsveç'te 2 milyon göçmen yaşıyor. Matvärlden'i sadece İsveç düzeyinde değil, herkesi kucaklayacak bir formatta hizmet verecek şekilde kurguladık. İsveç’te kişi başı tüketim yıllık 2 bin 300 avro. Yıllık perakende satışları ise 25 milyar avro civarında. Göçmenlerin ortalama yıllık tüketimi ise 5 milyar avro. Mağazamızda bütün ülkelerin ürünlerine yer vermek için bir konsept çalıştık. Dünya kültürlerini tek çatı altında toplayan misyonumuz sayesinde ulusal ve indirim marketlerinin önüne geçmeyi başardık." ifadelerini kullandı.

Yorumlar