Kanserle mücadelede yeni yöntem: İmmünoterapi

İmmünoterapi nedir, nasıl uygulanır? İmmünoterapi: Vücudun bağışıklık sistemini büyük oranda güçlendirmeyi ve kanserli hücre ile savaşmayı amaç edinen bir tedavi yöntemidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi kanserli hücrenin büyüyüp yayılmasının önüne geçer.

Google Haberlere Abone ol
Kanserle mücadelede yeni yöntem immünoterapi

Kanserli hastların ve yakınlarının merak ettiği yeni tedavi yöntemi immünoterapi nedir, nasıl uygulanır, kemoterapiye alternatif midir?

İmmünoterapi kanser hastları için yeni bir umut ışığı oldu. Peki immünoterapi nedir, nasıl uygulanır, kemoterapiye alternatif bir yöntem midir?

İmmünoterapi: Bağışıklık sistemini en üst seviyelerde arttırarak kanserli hücrenin büyüyüp yayılmasının önüne geçmeyi amaç edinen bir tedavi yöntemidir. Güçlenen bağışıklık sistemi ile kanserli hücrenin tamamen yok olması da beklenmektedir.

Kanser tedavisinde yaygın olan iki yöntem radyoterapi ve kemoterapidir. Son günlerde adından çokca söz edilen yeni bir yöntem vardır, immünoterapi. İmmünoterapi; kanser hastalığı olan kişinin bağışıklık sisteminin yüksek oranda güçlendirilip kanserli hücreler ile savaşarak kanserli hücrenin yayılmasını, küçülmesini ya da tamamen yok olmasını amaçlar. 

İmmünoterapi nasıl uygulanır?

İmmünoterapi kanserli hastaya 3 farklı yöntem ile uygulanır.

  • Monoklonal antikor
  • Non spesifik immünoterapi
  • Kanser aşıları

 

Monoklonal antikor

Bağışıklık sistemi vücuda yabancı gördüğü her türlü maddeye karşı savaş açar. Yabancı olan madde vücut tarafından algılandığı anda harekete geçen antikor adı verilen ve protein yapısında bulunan madde üretilir. Monoklonal antikor denilen bu yapılar, dışarıda laboratuvar ortamında üretilip hasta kişiye enjekte edilir. Böylece vücut tarafından yeteri kadar üretilemeyen antikorlar kişiye dışarıdan verilerek bu antikorların kanserli hücreye savaş açması beklenir. Kanserli hücrenin yok olmasını ya da yayılmasını önlemeyi amaç edinerek yapılan bu tedavi şekli immünoterapinin bir çeşitidir.

Non spesifik immünoterapi

İnterferon ve İnterlökin olarak iki farklı şekli olan Non spesifik immünoterapi kanserli hücreyi yok etmeyi amaçlar. 

İnterferon da tıpkı antikorlar gibi laboratuvar ortamında üretilerek kanserli hastaya enjeksiyon şeklinde uygulanır ve kanserli hücreleri azaltmayı ya da yok etmeyi amaçlar.

İnterlökin ise daha çok cilt kanseri hastaları için laboratuvar ortamında üretilen bağışıklık sistemini güçlendirmeyi amaçlayan bir protein türüdür.

Kanser aşıları

Kanser aşıları da iki şekilde kanserli hastanın iyileşmesi için uygulamaya konur. Korunma ve tedavi aşısı olmak üzere iki türdür. 

Korunma aşısı; HPV (Human papiloma virüs) ve rahim ağzı kanser gibi kanser hastalıklarının önüne geçmek amacı ile uygulanan bir immünoterapi şeklidir.

Tedavi aşısı: Kanserli hücrenin yok edilmesini ve önüne geçlimesini amaç edilerek yapılan bir aşı türüdür.

Günümüzde immünoterapi, kanser hastaları için uygulanan radyoterapi ve kemoterapiye ek olarak tedaviye destek amaçlı kullanılmaktadır. Halen kanser tedavisinde en etkin kullanılan tedavi biçimi kemoterapi olmakla birlikte, uzmanlar immünoterapinin uygun hastalar için kemoterapiye ek olarak uygulanmasının hastalığın önüne geçmek adına önemli bir etkisi olduğu görüşünde.