İmmün Plazma nedir?

Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 ile mücadele kapsamında immün plazma temini kurallarını belirlediği öğrenildi. Peki, İmmün Plazma nedir? Bakanlığın aldığı bu karar ne anlama geliyor?

Google Haberlere Abone ol
İmmün Plazma nedir?

İmmün Plazma konusu Sağlık Bakanlığı tarafından alınan son kararla bir kez daha gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı, Covid-19 virüsü ile mücalede kapsamında, tedavi süreçlerinde kullanılmak üzere immün plazma teminine ilişkin kuralları belirledi. Peki, İmmün Plazma nedir? İmmün plazma temini ne demek? İşte detaylar:

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Covid-19 geçirip iyileşen kişinin bağışçı olabilmesi için, enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gerekli olacak. İmmün plazma tedarik ve uygulamasında, Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlemiş olduğu ücret dışında hiçbir ek ücret alınamayacak.

Açıklamadaki, "İmmün Plazma" vatandaşların kafasında soru işaretlerine neden oldu. Tıbbi bir terim olan immün plazma nedir, ne işe yarıyor, soruları da haliyle sorulmaya başlandı. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denilmişti: 

"Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında, immün plazmaların aktif virüs infeksiyonu nedeniyle hastanede yatan hastalara tedavi amacıyla verilmesinin bilimsel temellerinin oluştuğu görülmektedir. Ülkemizde de etkisini göstermeye başlayan Kovid-19 pandemisinde, ihtiyaç duyan hastalara kullanmak üzere immün plazmanın temini ve kullanımı konusunda Bakanlığımızca çalışma başlatılmıştır. Bu çerçevede, Türk Kızılay Bölge Kan Merkezleri (BKM), süreli bölge kan merkezleri (SBKM), bünyesinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış aferez merkezi bulunan kamu, özel ve vakıf üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile kamu yararı gözeten vakıf hastaneleri Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş olan bağışçıdan tanımlanan kriterler çerçevesinde ve bu hastanelerin transfüzyon merkezleri sorumluluğunda (Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği ilkelerine uygun olarak) immün plazma elde edilmesine yönelik faaliyetleri yürütebilecek."

İMMÜN PLAZMA NEDİR?

İmmün Plazma, iyileşen hastalardan elde edilen kanın, tedavi olan hastalara nakledilmesidir. Bu yolla, hasta olan kişilerin de iyileşmesi sağlanması hedefleniyor. 

Yorumlar