İlki 1903'te düzenlenen Tour de France bisiklet yarışının başlangıç noktası hangi ülkeydi?

İlki 1903'te düzenlenen Tour de France bisiklet yarışının başlangıç noktası hangi ülkeydi?

Google Haberlere Abone ol
Tour de France yarışının başlangıç ülkesi?

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının 21 Temmuz 2020 Salı günkü bölümünde çıkan sorulardan biri de, "İlki 1903'te düzenlenen Tour de France bisiklet yarışının başlangıç noktası hangi ülkeydi?" oldu.

60 bin liralık sorunun cevap şıkları şöyleydi:

Fransa

İtalya

Belçika

İsviçre

Sorunun doğru cevap:

Fransa

1903 Fransa Bisiklet Turu aktuel günlük spor gazetesi l'Équipe'nin atası olan L'Auto'nun sponsorluğunda yapılan ilk Fransa Bisiklet Turu'dur.

Bu bisikletçilik müsabakası edebiyattaki geziden; özellikle Tour de France par Deux Enfants adlı romandaki iki gencin Fransa'daki gezilerinden esinlenmişti. Bu yarış gazeteci Géo Lefèvre tarafından editörü Henri Desgrange önerilmişti. Bu öneri onların öğle tatilinde Paris' teki Café de Madrid (bazı kaynaklar ise ismi çeşitli defalar değiştirilmiş olan ve Taverne Zimmer olarak belirtirler) 1902yılı 20 Kasım tarihinde tartışılmıştı. Topluma ilk açıklanması Ocak ayındaydı. Gazete sirkülasyonunu artırmak için bu yarışı başlattı ve bir taktik diğer gazetelerce de başlatıldı.

1903 Turu Montgeron-Villeneuve-Saint-Georges, route de Corbeil etabı ile 1 Temmuz başladı ve 19 Temmuz'da Vile-d'Avray, restaurant du Père etabı ile son buldu. Bu tur sadece altı etap içeriyordu, günümüzdeki 2004 Fransa Bisiklet Turu'na göre 20 etap demekti. Toplam yarış mesafesi 2.428 km'di. En uzun etabı 471 km ile Nantes-Paris ve en kısa etabı 268 km ile Toulouse-Bordeaux etabıydı. Altmış bisikletçinin start aldığı bu yarışı sadece 21 bisikletçi bitirebildi. Turu kazanan 3.000 Frank (yaklaşık 26.250 Euro) kazandı.

Organizatör gazete olarak, L'Auto Geo Lefèvre'yu direktör, hakem ve zaman-tutucu olarak görevlendiriyordu ; Henri Desgrange yarışı takip etmemesine rağmen genel direktördü.

Hiç takım yoktu; tüm katılımlar bireyseldi. Onlar on Frank ödüyorlardı, günümüzde enflasyon düzenlemesiyle bu para 87,50 Euro'ya eşitti.[1]

Bugünden farklı olarak, etap içinde yarışı terkeden bisikletçinin sonraki etap yarışına katılmasına izin veriliyordu. Üçüncü etabı bitirememiş olan Charles Laeser, dördüncü etabı bu suretle kazanmıştı.

Maurice Garin yarışı 94 saat 33 dakika ve 14 saniyede kazandı. Lucien Pothier 2 saat 49 dakika ve 21 saniye sonrasında ikinci. Augereau ise 4 saat 29 dakika ve 24 saniye sonrasında üçüncü oldular. Etapı son olarak bitiren Arsène Millocheau' nun zamanı birinciden 64 saat,57 dakika ve 8 saniye daha sonraydı.

'MİLYONER'DE BEYİN YAKAN MATEMATİK SORU

Yorumlar