İlk uçak mühendisi Selahattin Reşit Alan anıldı

- Türkiye'nin ilk uçak mühendisi olan Alan, vefatının 79. yıl dönümünde anıldı

Google Haberlere Abone ol
İlk uçak mühendisi Selahattin Reşit Alan anıldı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uçak mühendisi Selahattin Reşit Alan, vefatının 79. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa’ya "kıvılcım" olarak gönderip "alev" olarak geri dönmelerini istediği öğrencilerinden Alan, İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, kabrinin bulunduğu Hava Şehitliği'nde ve Fatih'teki İlk Hava Şehitleri Anıtı'ndan oluşan üç farklı mekanda yapılan törenlerle anıldı.

Selahattin Reşit Alan'ın kızı Meral Alan'ın da katıldığı törende konuşan emekli Uçak Yüksek Mühendisi Albay Can Erel, Alan'ın, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Avrupa'ya gönderilen ilk 5 öğrenciden birini olduğunu anlattı.

Erel, şöyle konuştu:

"1931'de Türkiye’ye dönen Alan, 'SELAHATTİN-1' tasarımına dayalı Milli Müdafaa Vekâaeti 1 (M.M.V.1) isimli tayyare protipini Milli Müdafaa Vekaleti kaynaklarıyla inşa ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde sermaye ve bilgi arasında işbirliğinin havacılıktaki ilk uygulamasını gerçekleştiriyor. 1935'te Mühürüdarzade Mehmet Nuri Demirağ ile gerçekleştirdiği iş ortaklığıyla Nuri Demirağ Tayyare Atölyesi NuDTA'yı Türk havacılığına kazandıran da Selahattin Reşit Alan'dır. Nu.D.36, Nu.D.38 tayyaresinin ilk tasarımcısı. Kabul testleri için pilotluğunu üstlendiği Nu.D.36'nın yaşadığı kırımda 37 yaşında hayatını havacılık uğruna feda ediyor."

Erel, havacılık için bu kadar önemli çalışmalar yapan Alan'ın yeterince sahiplenmediğini ve bunun büyük bir vefasızlık olduğunu sözlerine ekledi.

Meral Alan ise "Babamı kaybettiğimde 4 yaşındaydım. Bu çalışmalar beni gururlandırdı. İlginize ve çalışmalarınıza teşekkür ederim." dedi.

Dualar ve dağıtılan hayır lokmalarıyla tören sona erdi.

Yorumlar