İlk milli fırkateynin yapımına başlandı

İstanbul Fırkateyni, Cumhuriyet tarihinin ilk ve özgün Türk fırkateyni olma özelliği taşıyor

Google Haberlere Abone ol
İlk milli fırkateynin yapımına başlandı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, "Halen hizmette olan Heybeliada ve Büyükada korvetleri ile inşası devam eden Burgazada ve Kınalıada korvetlerinden kazandığımız tecrübe ile dizayn ettiğimiz İstanbul Fırkateyni, Cumhuriyet tarihimizde can vereceğimiz, ilk özgün Türk fırkateyni olacaktır. Bunun kolay başarılmadığını, geminin fiziksel varlığının arkasında yüksek bir kararlılık olduğunu da ifade etmem gerekir." dedi.

Bostanoğlu, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda, tasarımı Türk Deniz Kuvvetleri personeli tarafından yapılan, İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi "İstanbul Fırkateyni"nin inşa başlangıç törenindeki konuşmasında, bu törenin diğer gemi inşa törenlerinden neden farklı bulduğunu şöyle anlattı:

"İstanbul'da, İstanbul Tersanesi'nde, İstanbul Fırkateyni'nin inşasına başlıyoruz. Şehrimiz İstanbul, tersanemiz İstanbul ve fırkateynimiz İstanbul. Bu cümle içindeki üç İstanbul ibaresi de her Türk vatandaşının göğsünü kabartacak, birbirinden kıymetli anlamlar taşımaktadır. Birincisi, hepimizce malum olduğu üzere, İstanbulumuz eşsiz bir dünya şehridir. Biz, özellikle geceleyin gemimizle boğazdan geçerken İstanbul'un bir başka masalsı yüzünü görürüz. Diğer taraftan İstanbul, fethiyle birlikte dünya tarihinde bir çağı kapatıp yeni bir çağ açan Osmanlı Devleti'nin, denizlere de hakim olan bir dünya imparatorluğuna yükselişini mümkün kılan şehirdir. Tersanemiz İstanbul, Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul’un fethinden hemen sonra 1455 yılında Haliç'te kuruldu. Fatih’in Marmara ve Ege'yle başlattığı, daha sonra Akdeniz’e uzanan imparatorluk serüvenini mümkün kılan güç unsuru, işte bu kurumun, İstanbul Tersanesi'nin inşa ettiği, donanmanın ta kendisiydi. Üçüncüsü, fırkateynimiz İstanbul…"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olma" hedefi doğrultusunda, 1960’lı yıllarda dış politikada yaşanan gelişmeler sonucunda, 1965'te donanma cemiyetinin kurulması ile başlatılan "Kendi Gemini Kendin Yap" kampanyasıyla Türk Savunma Sanayii'nin yeniden ivme kazanmasının temellerinin atıldığını anlatan Bostanoğlu, "Kendi gemimizi yapma tutkusu ile hurda tanklardan alınan motorlarla inşa edilen çıkarma araçları ile Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapılması mümkün oldu. 1967'de başlatılan projeyle hayata geçirilen Berk ve Peyk refakat muhripleri, Doğu Akdeniz’de inşa edilen ilk modern muharip gemiler oldu. Bu gemiler ile başlayan muharip gemi inşa etme süreci, 2000'li yıllara kadar yabancı tasarımlarla, hazır gemi inşa planlarıyla devam etti." diye konuştu.

"Türkiye Cumhuriyeti, küresel ve bölgesel ölçekte pek çok güvenlik sınavından geçmektedir"

Bostanoğlu, 2003'ten itibaren MİLGEM kapsamında çalışmalarına başlanan ada sınıfı korvetlerin Türk Savunma Sanayii'nde gerçek anlamda bir dönüm noktasını teşkil ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Halen hizmette olan Heybeliada ve Büyükada korvetleri ile inşası devam eden Burgazada ve Kınalıada korvetlerinden kazandığımız tecrübe ile dizayn ettiğimiz İstanbul Fırkateyni, Cumhuriyet tarihimizde can vereceğimiz, ilk özgün Türk fırkateyni olacaktır. Bunun kolay başarılmadığını, geminin fiziksel varlığının arkasında yüksek bir kararlılık olduğunu da ifade etmem gerekir. İstanbul Fırkateyni, Deniz Kuvvetleri'nin kendine, devletine ve sanayisine duyduğu güvenin somutlaşmış ifadesidir. Fırkateynimiz İstanbul, biz denizcilerin, Cumhuriyet'in ilk yıllarında kıt kaynaklara rağmen şanlı Yavuz'un onarılması ve yurt dışından savaş gemisi alınması için destek sağlayan aziz milletimize olan vefa borcudur. Aslında fırkateynimiz İstanbul, asla vazgeçmediğimiz ve hiç bitmeyecek bir hayalin, hayata geçecek halidir."

Deniz Kuvvetleri'nin 21’inci yüzyılın güvenlik ortamına, ülkesini ve milli çıkarlarını, açık denizlerden itibaren muhafaza edebilecek bir kuvvet hedefiyle hazırlanması gerektiğini vurgulayan Bostanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Zira doğumunun 100’üncü yılına yaklaşırken Türkiye Cumhuriyeti, küresel ve bölgesel ölçekte pek çok güvenlik sınavından geçmektedir. Bu olgu tarih boyunca gerçek ve mevcut olmakla birlikte, henüz başlarında bulunduğumuz 21. yüzyılda aktörleri, yöntemleri, şiddeti ve vuku bulma sürati ile daha çetin bir karaktere bürünmüştür. Bu sebeple biz bahriyeliler, mavi vatanın hudutlarını her koşulda savunan yılmaz bekçiler olmanın yanı sıra, vatandaşlarının haklarını ve ülkesinin menfaatlerini, küresel ölçekte savunacak bir gücü hayal etmek, geliştirmek ve ona hayat vermekle mükellefiz. Bu, çetin bir mücadeledir. Bu mücadelenin bütün bedellerini milletçe göğüslüyoruz ve kimsenin şüphesi olmasın ki göğüslemeye devam edeceğiz."

İstanbul Fırkateyni

Milli imkanlarla yapılan ada sınıfı 4 korvetin ardından 5'inci gemi olarak fırkateyn sınıfı gemi yapılacak. "İstanbul" adı verilen gemi, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni olma özelliğini taşıyacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İ sınıfı fırkateynin tasarımını, ada sınıfı korvet dizaynını esas alarak yaklaşık 2 yılda tamamladı.

İ sınıfı fırkateynlerin boyu ve menzili ada sınıfı korvetlerden daha uzun olacak. İ sınıfı fırkateynler İstanbul'dan Somali veya Yemen'e yakıt ikmali yapmadan ulaşabilecek. Gemiye Dikey Atım Sistemi (DAS) ile su üstü ve hava hedeflerine karşı "Evolved Sea Sparrow Missile" (ESSM) güdümlü mermi atma kabiliyeti kazandırılan fırkateynlerin, ESSM güdümlü mermi entegrasyonuyla hava hedeflerine karşı kullanılabilecek güdümlü mermi sayısı 21'den 64’e, menzili ise 5 kilometreden 18,5 kilometreye çıkartılacak.

Fırkateynin inşasının 3 yıl 10 ay içinde tamamlanması, geminin 2021'de hizmete alınması hedefleniyor.

Yorumlar