İletişimde empati kurmak neden önemlidir, maddeler halinde?

İletişimde empati kurmak neden önemlidir, maddeler halinde açıklayalım.

Google Haberlere Abone ol
İletişimde empati kurmak neden önemlidir?

İletişimde empati kurmak neden önemlidir, iletişimde empatinin önemini maddeler halinde açıklayalım. 

Empati karşısındakinin yerine kendini koyarak o şekilde değerlendirmelerde bulunmak anlamına gelir.

İnsanlar arasında iletişimde empati son derece önemlidir. 

Her şeyden önce bir insan ile iletişim kurmada öncelikle onu anlamak, onu tanımak ve onun bulunduğu şartları anlamak gerekiyor. Bunu yolu da onunla duygu veya düşünce dünyasında buluşmak gerekiyor. 

İletişimde empati kurulduu takdirde ilişkiler çok daha sağlam olur, empati kuran kişinin insanlar tarafından saygı görmesini, sevilmesini sağlar.

İnsanlar kendilerini anlamayan muhataplarıyla iletişim kurmak istemezler.

Bütün insanların ortak özelliklerinden biri kendisini anlayan insanlarla iletişim kurmak istemeleridir.

Karşımızdakiyle empati kurduğumuz takdirde öncelikle önyargılarımızdan arınmış oluruz. 

Karşımızdaki tarafından seviliriz. 

Kökeni Fransızca olan empati; bir insanın kendisini başka bir insanın yerine koyarak onu anlaması demektir. Empati yeteneği, doğuştan gelir; kimi insanlar bunu geliştirir kimi insanlar maalesef ki görmezden gelir. Görmezden gelinen bu yeteneğin hayatımızdaki en ihtiyaç duyduğumuz kavramlardan biri olduğunu unutmamak gerekir. Hem kendi ruh sağlığımız hem de toplum içerisinde sağlıklı ilişkiler kurabilmek için son derece önemli olan empatiyi göz ardı etmeden hayatın önemli bir köşesine konumlandırmak gerekir.

Empatinin hayatımız ve ilişkilerimiz konusunda birçok yararı vardır, bu yararlardan 7 tanesini sizin için derledik.

1. Karşı Tarafın Anlaşılmasını Sağlar

Empati kurmak, karşı tarafın duygu ve düşüncelerinin daha iyi irdelenmesini sağlar. Böylece daha mantıklı, sağlıklı ve sevgi dolu ilişkilerin temeli atılmış olur.

2. Merhamet Duygusunu Geliştirir

Karşı tarafı dinlemeden, kendini onun yerine koymadan davranışlarda bulunmak öfke dolu sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle karşı tarafın davranışını direkt olarak değerlendirmek yerine onu bu davranışlara iten nedenleri irdelemek, “Onun yerinde ben olsaydım nasıl davranırdım?” diye sorgulamak gerekir. Bu da merhamet duygusunu geliştiren güzel ve güçlü bir adımdır.

3. Kötü Düşüncelerden Arındırır

İlişkide yaşanan herhangi bir sorun sürecinde kişinin sürekli olarak kendini haklı bulması yerine karşı taraftakini anlamaya çalışıp empati kurması onun kötü duygulardan arınmasını sağlar. Ego, kibir gibi insana iyi gelmeyen duygulara empati ile veda edebilir daha sağlıklı ve mutlu ilişkiler kurarsınız.

4. Yardımlaşma Duygusunu Pekiştirir

Karşı tarafın duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak, ona yardım etme çabasıdır. Onu bu davranışlara iten durumun nedenlerini keşfetmeye çalıştıktan sonra iyileştirmek için adımlar attığınızda hem karşı tarafa hem de ilişkinizin iyileşmesi için bir yardım sürecine girmiş olursunuz.

5. Sevilen Biri Olursunuz

Empati kurmaya çalışarak her daim çözüm odaklı bir düşünüş tarzına sahip olur, ilişkilerinizin mutlu olmasını sağlarsınız. Böylece karşı taraf ve çevredeki insanların sevgisini kazanırsınız.

6. Objektif Olmayı Sağlar

Toplum içinde mutlu yaşamanın önemli kurallarından biri objektif bir bakış açısına sahip olabilmektir. Empati kurmak, insana objektif olmayı öğreterek daha geniş ve sağlıklı bir bakış açısı kazandırır.

7. Adaletli Bir İnsan Olmayı Sağlar

Empati kurmak, karşı tarafa hak vermeyi öğrenebilmektir. Böylece daha adaletli ve demokrasiye karşı daha hassas bireyler haline gelir çevrenizdeki insanlar tarafından saygı ve sevgiye değer olarak tanımlanırsınız.


 

Yorumlar