İkinci KPSS davasında sanık sayısı azaldı

- Davanın 51 sanığı arasında yer alan Yakup Dalkılıç'a ilişkin kamu davasının hakkında Kocaeli'de de dava açılması nedeniyle ayrılması ve dosyanın Kocaeli'ye gönderilmesinin değerlendirilmesi kararlaştırıldı

Google Haberlere Abone ol
İkinci KPSS davasında sanık sayısı azaldı

ANKARA (AA) - 2010 KPSS sorularının sınav öncesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerine sızdırılmasına ilişkin açılan ikinci dava kapsamında 51 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı sanıklar, sanık avukatları, müdahil ÖSYM ve Maliye Bakanlığının avukatları katıldı.

Duruşmada, sanıklardan Yakup Dalkılıç hakkında Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesinde "silahlı terör örgütü üyesi olmak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından kamu davası açıldığı tutanağa geçirildi.

Tokat'ta emniyete ifade veren C.K. adlı kişinin, hakkında yakalama kararı olan sanık Cihad Bacanak'ı teşhis ettiği ve "Şahsı 'Cihat' olarak bilirim. İfademde adı geçen, son dönemde grup sohbet hocalığını yaptığını bildiğim ve haftalık istişare toplantısında gördüğüm 'Cihat' isimli şahıs budur" beyanında bulunduğu bildirilen duruşmada, Ankara'da emniyette ifadesi alınan A.Ç'nin de fotoğraftan Bacanak'ı teşhis ederek, "11 numarada bulunan şahsın ismini 'Cihan' olarak biliyorum. Benim geldiğim 2012-2013 eğitim döneminde Erzurum Polis Okulundan sorumlu cemaat abisi bu şahıstı" dediği belirtildi.

Bazı sanıklar yönünden ByLock tespit ve değerlendirme raporlarının gönderildiği açıklanan duruşmada, kimi sanıklar hakkında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla başka illerde açılan soruşturma ve davalar bulunduğu ifade edildi.

Sanıklar, avukatlar ve Cumhuriyet savcısının beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.

Buna göre, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Mehmet Sukas, Murat Ağsu, Fatih Aslan, Hasan Altuntepe, Cihad Bacanak, Selim Akköse ve Zeynep Gazioğlu'nun yakalanmalarının beklenmesi kararlaştırıldı.

Hakkında Kocaeli'de dava açılan sanık Yakup Dalkılıç'a ilişkin dava dosyasının ayrılması kararlaştırılarak, bu dosyanın birleştirme için Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin değerlendirmesine karar verildi.

Haklarında başka illerde de soruşturma veya dava açılan sanıklarla ilgili adli mercilerden bilgi ve belge istenmesi de karar altına alınarak dava ertelendi.

Dalkılıç'ın dosyasının ayrılmasıyla davada sanık sayısı 50 oldu.

- İddianame

KPSS sorularının sınavdan önce ele geçirilerek dağıtılmasına ilişkin açılan ikinci davanın iddianamesinde, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıklarının belirlendiği kaydedilmişti.

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı belirtilerek, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı yönündeki raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu tespiti yer almıştı.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

Yorumlar