İki kişiye bir aracın düştüğü iller var

Antalya, Muğla ve Aydın gibi illerde her iki kişiye ortalama bir araç düşüyor.

Google Haberlere Abone ol
İki kişiye bir aracın düştüğü iller var

2023 yılı itibarıyla Türkiye'de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 28,7 milyonu buldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, trafiğe kayıtlı araçların %53'ünü otomobiller, %15,6'sını kamyonetler, %17,7'sini motosikletler, %7,6'sını traktörler, %3,3'ünü kamyonlar, %1,7'sini minibüsler, %0,7'sini otobüsler ve %0,3'ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor.

İLLERE GÖRE ARAÇ YOĞUNLUĞU

İstanbul, toplam 5 milyon 406 bin 820 taşıtla en fazla aracın bulunduğu il olurken, Ankara 2 milyon 576 bin 835 taşıtla ikinci sırada yer alıyor. Listede sırasıyla İzmir ve Antalya takip ediyor. En az araç bulunan iller ise Hakkari, Tunceli ve Bayburt olarak kaydedildi.

ARAÇ YOĞUNLUĞU YÜKSEK İLLER

Antalya, Muğla, Burdur, Çanakkale ve Aydın illeri, trafiğe kayıtlı araç sayısının nüfusa oranla değerlendirildiğinde, her iki kişiye bir araç düşme oranıyla öne çıkıyor. Muğla'da %62,4, Burdur'da %58,6 ve Antalya'da %53,9 oranında araç bulunuyor.

OTOMOBİL SAHİPLİĞİ

Türkiye'de 15 milyon 221 bin 134 otomobil bulunuyor ve ortalama her 6 kişiye bir otomobil düşüyor. Ankara, 1 milyon 870 bin 5 otomobille en yüksek otomobil sahipliğine sahip iller arasında dikkat çekiyor. İstanbul 3 milyon 597 bin 81 otomobille bu alanda liderliğini korurken, İzmir ise 955 bin 517 otomobille yaklaşık her 5 kişide bir otomobil olduğunu gösteriyor.

2023 itibarıyla Türkiye'deki araç sayısının 28,7 milyona ulaşması, ülkenin trafik ve ulaşım altyapısına yönelik yeni düzenlemeler ve yatırımların önemini ortaya koyuyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerdeki araç yoğunluğu, şehir içi trafik planlaması ve toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Diğer yandan, Muğla, Burdur, Çanakkale ve Aydın gibi illerdeki yüksek araç sahipliği oranları, bu bölgelerde yaşayanların ulaşım tercihlerini ve sosyo-ekonomik yapılarını yansıtmaktadır.

Yorumlar