IKBY'deki gayrimeşru referandum

- Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: - "Bölge halklarının ortak çıkarı, daha fazla bölünmekten değil daha fazla bütünleşmekten ve birleşmekten, ortak hedeflere yoğunlaşmaktan geçiyor. Onun için Kuzey Irak'taki bu referandumu, biz bu perspektiften değerlendiriyoruz" - "Bu sonucun bölge halklarına en ufak bir katkısı olmayacağını biliyoruz. Lübnan'da iç savaş oldu, İran-Irak uzun zaman savaştı, Yemen ikiye bölündü, Suriye paramparça oldu, Irak'ın şehirleri paramparça oldu, bunlardan kim kazandı? Asla ve asla bu bölgede yaşayan halklar değil. Ne Araplar ne Türkler ne Kürtler ne de bölgede yaşayan diğer unsurlar... Hiçbirisi kazanmadı. Kazanan emperyal güçlerdir"

Google Haberlere Abone ol
IKBY'deki gayrimeşru referandum

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referanduma ilişkin, "Bölge halklarının ortak çıkarı, daha fazla bölünmekten değil daha fazla bütünleşmekten ve birleşmekten, ortak hedeflere yoğunlaşmaktan geçiyor. Onun için Kuzey Irak'taki bu referandumu, biz bu perspektiften değerlendiriyoruz." dedi.

Kurtulmuş, IFTV - Uluslararası İstanbul Film Televizyon Forum ve Fuarı'nın açılışının ardından, gazetecilerin IKBY'deki gayrimeşru referanduma ilişkin sorusunu yanıtladı.

Bölgede herkesin konuyu hassasiyetle değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "Bölgede 1990'ların başından beri bir oyun oynanıyor. Daha geriye giderseniz, 1. Dünya Savaşı'ndan itibaren, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yenilenmiş versiyonuyla bölgede oynanan oyunun adı, 'daha fazla böl, parçala ve yönet'tir. Bu bölgede iç çatışmalar, çelişkiler ve birtakım tartışmalar sürekli körüklenerek, bugünlere kadar gelindi. Bölge halklarının ortak çıkarı, daha fazla bölünmekten değil daha fazla bütünleşmekten ve birleşmekten, ortak hedeflere yoğunlaşmaktan geçiyor. Onun için Kuzey Irak'taki bu referandumu, biz bu perspektiften değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Kurtulmuş, Kuzey Irak'ta yaşayan Kürtlerle en ufak bir problemleri olmadığını aktararak, Kuzey Suriye'de yaşayan Kürtlerle de bir problemleri olmadığına vurgu yaptı.

- "Bölge halklarına en ufak katkısı olmayacak"

Bu bölgelerde yeni hassasiyetler oluşturulduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ayrışma ve çatışma alanlarının oluşturulmasının kimseye faydası olmayacağını, bu referandumun en çok da bölgede yaşayan Kürt kardeşlerimizi huzursuz ve rahatsız edeceğini biliyoruz. Biz Türklerin, Kürtlerin, Arapların, Farisilerin, diğer etnik unsurların geleceği, ortaklaşmadan, kaderimizi birleştirmekten, imkanlarımızı çoğaltmaktan ve dayanışmaktan geçiyor. Herhangi bir ayrışmaya vesile olacak olan tavır ve davranışlardan kaçınmak lazım. Biz Kuzey Irak'taki refarandumu, bu şekilde değerlendiriyoruz. Bu sonucun bölge halklarına en ufak bir katkısı olmayacağını biliyoruz. Lübnan'da iç savaş oldu, İran-Irak uzun zaman savaştı, Yemen ikiye bölündü, Suriye paramparça oldu, Irak'ın şehirleri paramparça oldu, bunlardan kim kazandı? Asla ve asla bu bölgede yaşayan halklar değil. Ne Araplar ne Türkler ne Kürtler ne de bölgede yaşayan diğer unsurlar... Hiçbirisi kazanmadı. Kazanan emperyal güçlerdir. Kazanan, bu bölge üzerine hesapları olan güçlerdir."

Bakan Kurtulmuş, herkesin bu ana resmi görmesi gerektiğine dikkati çekerek, Kuzey Irak'taki gayrimeşru referandumun yapbozun bir parçası olduğunu söyledi.

Kuzey Irak'takilerin de bunu bu şekilde görmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, bu ayrışma ve dağılma senaryolarına katkı verecek adımlardan vazegeçilmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar