IKBY'de muhalifler ayaklandı: Barzani idaresi dağıtılsın

IKBY parlamentosunda dün alınan kararla 1 Kasım'da yapılması planlanan seçim 8 ay daha uzatıldı. Goran hareketinin başını çektiği muhalif partiler ise Barzani yönetiminin dağıtılmasını geçici ulusal hükümetin kurulması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
IKBY'de muhalifler ayaklandı: Barzani idaresi dağıtılsın

SonHaberler | Haber Merkezi

Geçtiğimiz 27 Eylül tarihinde Türkiye, Irak ve bölge ülkelerinin tepkisine rağmen bağımsızlık referandumuna giden Barzani yönetimi referandumu gerçekleştirmiş ve bağımsızlıkta ısrarlı olduklarını ifade etmişti. Ancak Türkiye, İran ve Irak'ın aldığı tedbirlerle IKBY yönetimine çeşitli alanlarda yaptırım uygulanmış ve TSK, IKBY sınırında tatbikata başlamış ve gelişmelere göre müdahalede bulunacağını sinyalini vermişti. 

Irak ordusu ve İran destekli Şii Haşdi Şabi örgütü IKBY tarafından çeşitli zamanlarda kontrol altına alınmış olan tartışmalı bölgeler yapılan operasyonlarla Peşmerge'nin elinden alınmıştı. Tüm yaşanan bu gelişmelerin ardından IKBY'deki muhalif partiler başarısızlıklardan dolayı Barzani yönetimini suçlu buldu. Bugün açıklama yapan muhalif partiler ise Barzani idaresinin dağıtılmasını istedi.

IKBY'de muhalafetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komel), eski Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter İkinci Yardımcısı Berhem Salih liderliğindeki "Demokrasi ve Adelet için Koalisyon", Barzani yönetimine karşı 5 maddelik bir ortak bildiri yayınladı.

'BARZANİ İDARESİNİ DAĞITIN'

Goran hareketinin icra konseyi üyesi Muhammed Tevfik Rahim, “Hareketimiz Kürdistan İslam Grubu ve Behram Salih başkanlığındaki Demokrasi ve Adalet Birliği ile yol haritasının oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı. Yol haritasının içerdiği 5 maddeden en önemlisi IKBY başkanlık idaresinin dağıtılması ve kurtuluş hükümetinin kurulması” dedi.

Barzani yönetimini, mevcut krizin üstesinden gelmek için kabul edilebilir bir çözüm bulamamakla suçlayan Rahim, “Krizden kabul edilir çıkışın bulunması için geçici ulusal kurtuluş hükümetinin kurulması gerektiği yönde diğer tüm taraf ve partileri ikna etme görevini yerine getirecek komiteyi kurduk” ifadelerini kullandı.

Yorumlar