IKBY ve İran sınırında hamallık yapanlara kar engeli

- IKBY ve İran arasındaki sınır bölgelerinde meydana gelen yoğun kar yağışı, sınır kapılarında yük taşıyan hamalları olumsuz bir şekilde etkiledi - Sınırda yük taşıyan Rauf: - "Pencıwin ilçesinde, yaklaşık bin kişi bu sınırda hamallık yaparak ekmeğini kazanıyor" - "Günde yaklaşık 5 kilometre mesafe katederek, ortalama 6 dolar kazanıyoruz" - Helalawa-Meso Sınır Kapısı'nda yük taşıyan Muhammed: - "Bu işi yapanların çoğu Peşmerge, öğretmen veya öğrencilerden meydana geliyor"

Google Haberlere Abone ol
IKBY ve İran sınırında hamallık yapanlara kar engeli

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İran arasındaki sınır bölgelerinde meydana gelen yoğun kar yağışı, sınır kapılarında yük taşıyan hamalları olumsuz etkiledi.

IKBY'nin Süleymaniye kentine bağlı Pencıwin ilçesinde uluslararası geçişlere açık olmayıp, sadece hamallar tarafından yük taşımacılığının yapılmasına izin verilen Helalawa-Meso Sınır Kapısı yoğun kar yağışından etkilendi

Sınır kapısında, çoğunlukla ev eşyalarını sırtlarında Irak'tan İran'a taşıyan hamallar, kar yağışı sebebiyle zorluklar yaşıyorlar. Bölgenin tarıma elverişli olmayan dağlık yapısı nedeniyle tek geçim kaynağı hamallık olan sınır sakinleri, havanın soğun ve çetin olmasına rağmen çalışmak zorunda kalıyorlar.

Sınırda hamallık yapanlar, sabahın erken saatlerinde yüklerin alınacağı bölgede bir araya geliyor. Hamalların daha sonra Irak ve İranlı tüccarların eşyalarını sırtlayıp, 5 kilometre boyunca yürümeleri gerekiyor.

Çocuk yaştan beri önce babasına yardım etmek ve şimdi ise kendi çocuklarını geçindirmek için sınırda yük taşıyan Muhammed Rauf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Pencıwin ilçesinde, yaklaşık bin kişi bu sınırda hamallık yaparak ekmeğini kazanıyor. İran'da üç bin hamal geçimini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

IKBY'deki ekonomik kriz ve sınır bölgesinin tarıma elverişli olmamasından dolayı kışın en soğuk ve karlı günlerinde bile yük taşımacılığı yapmak zorunda olduklarını söyleyen Rauf, "Günde yaklaşık 5 kilometre mesafe katederek, ortalama 6 dolar kazanıyoruz. Bu çok büyük bir para değil ancak başka çaremiz yok." diye konuştu.

Rauf, Irak'tan İran'a daha çok elbise ve elektronik cihazlar, ev eşyaları ve büyük klimalar taşıdıklarını söyledi.

Sınır Kapısı'nda yük taşıyanlardan Rustem Muhammed ise "Bu işi yapanların çoğu Peşmerge, öğretmen veya öğrencilerden meydana geliyor. Ekonomik kriz ve maddi sıkıntıdan dolayı bu işi yapmak zorundayız." ifadesini kullandı.

Helalawa, Pencıwin ilçesinde bağlıyken, Meso ise İran'ın Kürdistan Eyaleti'ne bağlı Merivan ilçesinde yer alıyor. IKBY ve İran arasında uluslararası geçişlere açık olmayıp, sadece sırt üstünde yük taşımacılığına izin verilen birkaç sınır kapısı mevcut.




Yorumlar