İİT'nin Afganistan konulu uluslararası toplantısı

- Afganistanlı alimler, Taliban ile görüşmelerin yürütülmesi için bir heyetin oluşturulmasını talep etti

Google Haberlere Abone ol
İİT'nin Afganistan konulu uluslararası toplantısı

CİDDE (AA) - Afganistanlı alimler, Taliban ile görüşmelerin yürütülmesi için bir heyetin oluşturulması talebinde bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde İİT'nin düzenlediği "Afganistan'da barış ve istikrar" konulu uluslararası toplantıya Afganistan'ın yanı sıra birçok ülkeden İslam alimi katıldı.

Afgan Alimleri Konseyi Başkanı Mevlaya Kıyamuddin Keşaf'ın Afganistan'daki alimler adına kaleme aldığı ve toplantıda okunan açıklamasında, "Halkı savaşın çilelerinden kurtarmak için yapılan bu toplantıda, mazlum Afganların sesini duyurmak üzere bir araya geldik." denildi.

Afgan halkının kimliğini korumak için bir buçuk milyondan fazla şehit verdiğine dikkat çekilen açıklamada, ülkedeki çatışmalardan ötürü dul kalan kadınların sayısının 500 bini aştığı ve engelli duruma düşenlerin sayısının ise yüz binleri bulduğuna işaret edildi.

Afganistan'ın 40 yıldan beri maruz kaldığı çatışmaların alevleriyle yandığı ve bu çatışmaların özellikle son 17 yılda daha da şiddetlendiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu çatışmalarda İslami ve ulusal değerler ihlal edildi. İbadethaneler, cenaze evleri ve hastaneler bile intihar saldırılarına maruz kalıyor dolayısıyla güvenlik kalmadı. Afgan halkının tümü barışın sağlanması için mücadele veriyor ve son zamanlarda da ortak çabalar yoğunlaştı. Afgan halkı, kapsamlı müzakerelerin yapılması için barışla ilgili tüm konuları tartıştı."

Barışın gerçekleşmesi için Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin ciddi adımlar attığına değinilen açıklamada, Afganistan'da ateşkesin sağlanması ve Taliban ile görüşmeler yapmak üzere Cidde toplantısında bir heyetin oluşturulması talebinde bulunuldu.

Yorumlar