İİT Türkiye'nin talebi üzerine topyanıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye'nin talebi üzerine toplanıyor.

Google Haberlere Abone ol
İİT Türkiye'nin talebi üzerine topyanıyor

İslam dünyasının koronavirüs salgınıyla mücadelesi ve Ramazan ayının yaklaşmasına rağmen devam eden iç çatışmalar üzerine Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı'nı toplantıya çağırdı. 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı yarın dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İİT Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nın Türkiye'nin girişimi üzerine yarın dışişleri bakanları düzeyinde video konferans formatında düzenleneceği belirtildi. 

Açıklamada, "Toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele bağlamında İİT üyesi ülkeler arasında iş birliği ve eş güdümün güçlendirilmesi ile bu çerçevede atılabilecek ortak adımların ele alınması öngörülmektedir." ifadesi kullanıldı.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI NEDİR?

İslam İşbirliği Teşkilatı ya da kısaca İİT Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. 2011 yılında Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan'da düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı'nın 38. Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar gereğince örgütün ismi İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirildi.

MESCİD-İ AKSA'NIN YAKILMA GİRİŞİMİNDEN SONRA KURULDU

Church of God adlı tarikata bağlı Denis Michael Rohan adında Avustralyalı bir Hristiyan'ın 21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa'yı kundaklamayı denemesinden sonra İslam ülkeleri başkanları BM'de daimi olarak temsil de edilen İslam Konferansı Teşkilatını kurdu. Pakistan'daki ikinci toplantılarında İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluş planı gündeme getirildi. Bunun ardından İKÖ maliye ve ekonomik işleri bakanları 1973 yılında katıldıkları Cidde toplantısında mali ve parasal bir müessesenin kuruluşunun önemini vurguladılar. Nihayet İslam Konferansı Teşkilatı'nın 20 Ekim 1975 tarihli zirve toplantısında İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluş planı onaylandı. Bugün İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek kuruluş sıfatına sahiptir.

İİT ÜYESİ ÜLKELER HANGİLERİDİR?

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye devletler listesi, 1969 yılında kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı'na Birleşmiş Milletler üyesi 56, toplamda 57 bağımsız devlet üyedir. Resmi dini İslam olmayan ancak Müslümanların yaşadığı Hindistan ve Etiyopya ülkelerin birliğe üye olmamasına karşın birliğe üye ülkelerde 2011 yılı itibarıyla yaklaşık 1,6 milyar Müslüman yaşamaktadır. Rusya ve Tayland gibi kayda değer müslüman nüfusunun yaşadığı bazı ülkeler de gözlemci statüsüyle teşkilatta yer almaktadır.

İşte İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler tam listesi:

Harf sıralamasına göre "Türkiye"ye kadar olan ülkeler 1969 yılında kurucu üye olarak biliniyor. T harfinden sonraki ülkeler ise 1970 ve sonraki yıllara göre sırasıyla yazılmıştır.

Afganistan
Cezayir
Çad
Mısır
Gine
Endonezya
İran
Ürdün
Kuveyt
Lübnan
Libya
Malezya
Mali
Moritanya
Fas
Nijer
Pakistan
Filistin
Suudi aarabistan
Sengal
Somali
Sudan
Tunus
Türkiye (1969)

1970 ve sonrasında üye olan ülkeler

Yemen
Bahreyn
Umman
Katar
Suriye
BAE
Sierre Leone
Gabon
Gambia
Guinea - Bissau
burkina Faso
Kamerun
Komorlar Birliği
Irak
Maldivller
Cibuti
Benin
Negara Brunei
Nijerya
Azerbaycan
Arnavutluk
Kırgızistan
Tacikistan
Türmenistan
Mozambik
Kazakistan
Özbekistan
Surinam
Togo
Guyana
Fildişi Sahili

Yorumlar