İhmal edilmiş çocuk sendromu

Erken yaşta ebeveynleri tarafından yalnız bırakılmak zorunda kalan çocuklar ihmal edilmiş çocuk sendromu ile karşı karşıya kalıyor.

Google Haberlere Abone ol
İhmal edilmiş çocuk sendromu

Hem evdeki hem de iş yerindeki yoğun iş temposu anneyi çocuğundan koparabiliyor. Çalışan anne dışarıdaki iş hayatıyla ev hanımı ise ev işleriyle meşgul olurken günü yorgun bir şekilde bitiriyor.

İlk dört yaş döneminde annesinden ayrılmak zorunda kalan çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçları vaktinde ve yeterince karşılanmadığı takdirde ebeveynlerin ihmal edilmiş çocuk sendromuyla karşılaşması mümkün.

Bakıcı kadın sendromu ya da ilgisiz çocuk sendromu da denen bu durum, çocukların genellikle içe kapanık ve çevredekilerle iletişimini kesmesine yol açıyor. Pedagog Adem Güneş, bu noktada bakıcıya bırakılan çocuğun ruhsal gelişimini iyi gözlemlenmesi gerektiğini söylüyor. Güneş, bu çocukların hayata küsmüş gibi mutsuz olabileceğine dikkat çekiyor. Bunun tam tersi olarak çocuğun bazen hırçın ve agresif de olabileceğini hatırlatan Güneş, “Bakıcıya emanet edilişinin intikamını alır gibi saldırmak, her şeyi kırmak ister. İsteği yerine gelmediğinde sinirlenir, ağlar. Bu sendroma yakalanan çocukların ortak özelliğinin ise aşırı derecede televizyon izleyicisi olmaları olduğunu aktarıyor.” diyor. İlgisiz çocuk sendromunun, yalnızca bakıcılara emanet edilen çocuklarda değil, annesi bizzat yanında olduğu halde çocukla yeterli duygusal ve sözel iletişim kurulamadığı zaman da görülebileceğine işaret ediyor.

TV bağımlılığını önlemenin 5 yolu

1-Çocuğunuzla bol bol konuşun.

2-Çalışan ebeveynler bakıcının becerikli olmasından çok, çocuk gelişimi konusunda bilgi sahibi olmasına bakmalı 

3-Bakıcı ile çocuk arasında, anneyle çocuk arasındaki gibi duygusal iletişim hemen kurulamaz. Dolayısıyla bakıcı bebekle vakit geçirerek ve fiziksel ihtiyaçlarını gün içinde karşılayarak işe başlamalı. 

4-Bebeğine iyi ve sağlıklı bakılmasını isteyen bir anne, bakıcıya sadece bebeğin sorumluluklarını vermeli. İş, yemek gibi beklentiler içinde olmamalı. Aksi halde bakıcı annenin isteklerini karşılarken bebeği ihmal edebilir. 

5-Çocuk ağlayıp huzursuzlanmadan bakıcı ihtiyaçlarını gidermeli. 

Yorumlar