IGMG Brühl Camisi'nin temeli atıldı

- Almanya'daki caminin temelini Türkler ve Almanlar birlikte attı

Google Haberlere Abone ol
IGMG Brühl Camisi'nin temeli atıldı

BRÜHL (AA) - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Brühl kentinde, İslam Toplumu Milli Görüş'e (IGMG) bağlı Brühl Camisi'nin temeli atıldı.

Cami ve sosyal tesislerden oluşan külliyeyle birlikte bin 200 metrekare alan üzerine inşa edilen camide, aynı anda bin kişi namaz kılabilecek.

Kiralık eski binalarda 42 yıldır faaliyet gösteren caminin yeni binasının 3 yıl içinde tamamlanıp hizmete girmesi planlanıyor.

Brühl Belediye Başkanı Dieter Freytag, dualarla başlayan temel atma törenindeki konuşmasına, İstanbul Beşiktaş'ta meydana gelen terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Brühl'de birçok milletten ve dinden insanın barış ve huzur içinde yaşadığını kaydeden Freytag, çok kültürlülüğün kendileri için kazanımlarını vurgulayarak, Müslümanların şehirlerinde modern bir camide ibadet edecek olmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de "Bugün burada atılan cami temelinin ben sadece buradaki Müslümanlar için değil, Brühl'deki Alman toplumu ve ortak yaşamımızın da bir simgesi olacağı düşüncesiyle burada bulunuyorum. Büyük bir mutlulukla geleceğe yönelik bakışımızın Alman toplumu tarafından paylaşıldığını görüyorum. Gençlerimizin kendi kültüründen kopmadan Almanya'nın ortak değerlerinde geleceğe bakarak yetişmesinin arzusunda olan insanlar olarak buradayız." dedi.

İyi yetişmiş gençlerin her iki ülkenin geleceği için önemini de vurgulayan Engin, şunları söyledi:

"Bugün bizlerin burada kalıcı olduğunu, İslamiyet'in artık Almanya'nın bir parçası olduğunu ve asli bir değeri olduğunu bilen insanlar var. Bu yüzden ben bu inançla camimizin bizim dini ibadetlerimizi yerine getirdiğimiz bir yer olmanın yanı sıra Türk ve Alman toplumunun ortak değerlerini yaşatan, kültür, sanat, bilim alanında Almanya'ya barışık, Almanya'ya ve kendi toplumuna hizmet eden genç nesiller yetişmesine aracı olacak bir kültür merkezi, bir nevi iki toplumu bir araya getiren bir ortak yaşam alanı olması düşüncesinin mutluluğunu yaşıyorum."

Rhein-Erft-Kreis Valisi Michael Kreuzberg ile diğer dini temsilcilerin de katıldığı temel atma töreni, yetkililerin birlikte kurdele kesmesi ve inşaat alanını ziyaret etmesi ile sona erdi.

Yorumlar