İftihar Köksal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

İftihar Köksal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Köksal, soğuk algınlığı mevsimine girildiğinde uyarılar yapar.

Google Haberlere Abone ol
İftihar Köksal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

İftihar Köksal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, uzmanlık alanı nedir? İşte İftihar Köksal biyografisi veya özgeçmişi: 

İftihar Köksal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?
İftihar Köksal

 

İftihar Köksal, 1981 yılında Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ünvanını aldı.

1987 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne öğretim görevlisi olarak atandı ve İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarını ve daha sonra Hastane İnfeksiyon Kontrol Komitesini kurdu.

1988 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında Profesör oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesinde Yüksek Okul Müdürlüğü, Dekan Yardımcılığı, Rektör Yardımcılığı, Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığı gibi çok sayıda idari görevde bulundu.

Çok sayıda bilimsel toplantı düzenledi. İkiyüzden fazla kongre, simpozyum, panel ve konferansta konuşmacı ve oturum başkanı olarak görev aldı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası dergiye editörlük ve danışmanlığının yanı sıra 20 tezde tez yöneticiliği yaptı. Çok sayıda ulusal ve uluslarası proje ve faz çalışması yürüttü ve yürütmeye devam etmektedir. Başarılı bir FDA denetlemesi geçirmiştir.

Özel ilgi alanları viral hepatitler, febril nötropeni, antibiyotiklerin klinik kullanımı, kırım kongo kanamalı ateşi ve yoğun bakım infeksiyonlarıdır.

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 82 yayını ve 48 yurt dışı bildirisi, 170 dolayında yurt içi yayını, ikisi viral hepatitlerle ilgili 5 kitabı ve 53  kitap bölümü mevcuttur.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, soğuk algınlığı mevsimine girildiğine dikkat çekerek özellikle son birkaç haftadır gribal enfeksiyon sayısında belirgin bir artış yaşandığını söyledi.

Grip ile soğuk algınlığının birbirine karıştırıldığını kaydeden Köksal,“Özellikle son birkaç haftadır gribal enfeksiyonlarda sadece grip de değil, solunum yolu enfeksiyonlarında da bir artış olduğu dikkatimizi çekiyor. Griple soğuk algınlığı birbirleriyle çok karıştırılır. Soğuk algınlığı mevsimine girmiş bulunuyoruz. Yani solunum yolu enfeksiyonlarını artık ilkbahara kadar çok göreceğiz. Bunun bir çok çeşidi var. Bir insan bir soğuk algınlığı mevsimi boyunca birkaç kere hasta olabilir. Neden böyle olur, çünkü solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda etken var. Grip etken, Influenza dediğimiz grip etkeni sadece bir kere görülür. Ancak nezle dediğimiz veya diğer solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerde kişileri enfekte edebilir. Burada bir sorun yok herkes geçirebilir” dedi.

Gribin ölümcül seyredebileceğine dikkat çeken Köksal, “Özellikle gribin yani Influenzanın altını çizmek istiyorum. Gerek nezle gerekse diğer virüsler hastanın yaşamını tehdit edecek bir boyutta değil. Halk arasında yedi gün yatarsam ya da ilaç alırsam düzelir bu böyle. Grip öyle değil. Grip ölümcül seyredebilir. Çünkü grip virüsün yapısı itibariyle sadece solunum yollarında kalmıyor. Üst solunum yollarında kalmıyor alt solunum yollarına da inerek zatürre yapıyor. Bu da ölümcül seyredebiliyor. Özellikle risk grubu dediğimiz kişiler gebeler, 65 yaşın üzerindeki kişiler, kalp hastaları, kronik akciğer hastaları, şeker hastaları, ve kronik diğer hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemi bir şekilde bozulmuş olanlarda maalesef çok kötü seyir gösterebiliyor. O nedenle soğuk algınlığı mevsiminin başında iken grip aşılarımızı yaptıralım ve grip olmayalım. Grip aşılarımızı yaptırırken özellikle risk grubunun zatürre aşılarını da yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü gribin sonu zatürre. Zatürre de son derece tehlikeli bir hastalık. Aşısı varken aşı ile korunmak mümkünken neden hasta olalım ? neden sağlıklı yaşamayalım ? O nedenle başta risk grubu olmak üzere herkes grip aşısını yaptırabilir. Sağlık çalışanları çok önemli çünkü sağlık çalışanları iki bakımdan aşılarını yaptırmalılar. Birincisi kendi sağlıkları için çünkü biz hasta olursak hastalarımıza hizmet veremeyiz, ikincisi biz hasta olursak hastalarımıza bulaştırırız. O nedenle sağlık personelinin aşılanması bir adım daha öne çıkıyor” diye konuştu.

EĞİTİM BİLGİLERİ

• 1992 Amerika Birleşik Devletleri Texas Technical University Medical School

• 1987 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

• 1981 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi

İŞ DENEYİMİ

• 2020 - HalenAcıbadem Sağlık Grubu

• 2018 - 2020Karadeniz Teknik Üniversitesi Klinik Araştırmalar Merkezi Direktörü

• 2001 - 2015Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanlığı

• 1998 - 2020Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Prof.Dr.

• 1992 - 1998Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Doç. Dr.

• 1988 - 1992Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Yard. Doç. Dr./ Kurucu

İftihar Köksal şu anda Atakent Hastanesinde Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünde çalışıyor.

Yorumlar