Ifo'dan Alman mahkemenin CETA kararına destek

- Ifo Uluslararası Ekonomi Merkezi Müdürü Prof. Felbermayr: - "Mahkeme kararını olumlu buluyoruz. CETA, Almanya'nın GSYH'sine yüzde 0,19'luk katkı sağlayabilecek potansiyelde modern bir anlaşma"

Google Haberlere Abone ol
Ifo'dan Alman mahkemenin CETA kararına destek

FRANKFURT (AA) - Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Uluslararası Ekonomi Merkezi Müdürü Prof. Gabriel Felbermayr, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin AB ile Kanada arasında planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'na (CETA) ilişkin olumlu kararını desteklediklerini bildirdi.

Felbermayr, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin, AB ile Kanada arasında planlanan CETA anlaşmasının yürürlüğe girmesine şartlı yeşil ışık yakmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mahkeme kararını olumlu bulduklarını belirten Felbermayr, "Bu iyi bir karar. CETA, Almanya'nın GSYH'sine yüzde 0,19'luk katkı sağlayabilecek potansiyelde modern bir anlaşma. Bu, ortalama bir Alman vatandaşının yılda 70 avro daha fazla kazanabileceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya ilişkin birçok alanda olumlu etkiler görülebileceğini kaydeden Felbermayr, "Olumlu etkiler, gümrük vergilerinin hemen hemen kaldırılacak olmasından, ihracatla ilgili bürokrasinin basitleşmesinden, tüm devlet seviyelerinde Kanada tedarik piyasalarının açılmasından ve idari konularda geliştirilmiş iş birliğinden kaynaklanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Felbermayr, Almanya'nın Kanada ile olan ticaretinin uzun vadede iki katından daha yüksek bir seviyeye çıkabileceğini belirterek, otomotiv üretimi, gıda işleme ve özellikle şirket bazlı hizmetlerin bu anlaşmadan yararlanabileceğini kaydetti.

Öte yandan, Almanya Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle'nin açıkladığı CETA kararında, Alman hükümetinin CETA'nın geçici uygulanmasına onay vermesine karşı çıkanların verdiği acil başvurular reddedilmişti. Alman hükümetinin bazı koşulları yerine getirmesi gerektiği belirtilen kararda, hükümetten Almanya'nın anlaşmadan çıkma olanağına sahip olmasını sağlaması istendi.

Yorumlar