İçişleri Bakanlığından korucuları rencide eden yazı

İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı, terörle mücadele güvenlik güçlerinin gözü kulağı olan korucuları rencide eden bir yazı yayınladı. Başkanlık, 81 ilin valiliğine 'şehitlik ve gaziliği'in suistimal edildiğine dair tamamen söylentilere dayanan bir uyarı yazısı gönderdi. Yazıda özellikle Doğu ve Güneydoğu'da faaliyet gösteren 'şehit ve gazi dernekleri'ni töhmet altında bırakan bir uyarıda bulunuldu. Bakanlık söylentilere dayanarak, yaptığı uyarıda şehit ve gazi dernekleri üzerinden "ihale takibi" yapıldığı iddia edildi. Korucuların çatı dernekleri ise durumdan rahatsız olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanlığından korucuları rencide eden yazı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İçişleri Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'daki 'şehit ve gazi dernekleri'yle ilgili 81 ilin valiliğine gönderdiği bir yazıda, dernek başkanlarının yakınları tarafından bu kuruluşların suistimal edildiği, ihale takibi gibi yüz kızartıcı eylemlerde bulunulduğu uyarısı yapıldı. Yazıda özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki derneklere uyarı yapılması ise dikkat çekti. Bu duruma tepki gösteren, Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Ziya Sözen, bu durumun rencide edici olduğunu söyledi. Sözen, özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya dikkat çekilmesinin doğru olmadığını ifade ederek, "Kaldı ki şehit ve gazi yakınlarından ticaret yapanlar var ise zaten pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Aksi durumda PKK yandaşı firmalar tarafından alınan her ihale güvenlik güçlerimize kurşun olarak geri dönüyor" dedi. 

İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda şöyle denildi: İlgide kayıtlı isminde 'Şehit' ve 'Gazi' kelimelerini kullanan dernekler hakkında Bakanlığımıza ulaşan ihbar ve şikayetlerde söz konusu derneklerden bazılarının halkımızın şehitlik ve gazilik ile ilgili hassasiyetlerini suiistimal ederek, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde dernek başkanlarının akraba ve hısımlarını şehitlik ve gazilik kavramları üzerinden çeşitli ihalelerden çıkar sağladıkları iddia edilmektedir. Bu kapsamda, konunun önem ve ehemmiyeti göz önünde bulundurularak 'Gazi ve 'Şehit' isimleri ile faaliyet gösteren derneklerin kamu ile ilişkilerinin hassasiyetle takip edilmesi hususunu, bilgilerinize rica ederim. 

Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen ise yazıya tepki gösterdi. Sözen konuyla ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yazı, onuru ile Şerefi ile görevlerini yapan bütün şehit ve gazi ibaresi taşıyan derneklerimizi töhmet altında bırakmıştır. Söz konusu yazıda özellikle Doğu ve güneydoğu Anadolu vurgusu yapılmıştır. Doğu ve Güneydoğudaki bütün Derneklerin tamamına yakını benim konfederasyonuma bağlıdır. Varsa ihale koşturan haksız kazanç sağlayan derneklerimiz dernek başkanlarımız hakkında gereken işlemi önce biz başlatır cezasını da biz keseriz. Bence yazıda bölge isimleri verilmesi yanlış olmuş ve bizleri rencide etmiştir" dedi. 

"Varsa bakanlığa gelen ihbar, bu ihbarların gizliden soruşturulması ve gerekli kişilerin cezalandırılması gerekmektedir" diyen Sözen, "Bu ihbarları yapanların kimler olduğuna da bakılmalı.İhbar sahipleri iddialarını ispat edemiyorlarsa bu da iftira niteliği taşımakta ve pkk lıların değirmenine su taşımaktadır" diye konuştu. 

Sözen açıklamasını şöyle sürdürdü: İçişleri Bakanlığı Dernek Dairesi Başkanlığı bu yazıyı yayımlamadan önce ihbar geldiği il valiliğine böyle bir şey olup olmadığını sormalıydı. Bu ihbarı yapanların araştırılması gerekmezmiydi? Çünkü, yeni terörle mücadele stratejisinde yıllardır ihaleleri alan PKK yandaşı firmaların artık ihale alamadığı için sağa sola saldırdıklarını da biliyoruz. Bunlar şimdi ihale almadığı için devlet yanlısı firmalara çamur at izi kalsın mantığı ile karalamaya çalışmaktadırlar. Kaldı ki benim şahsi fikrim varsa şehit ailelerinden gazilerden ticaret yapanlara kanunen de pozitif ayrımcılık hakkı tanınmalıdır. Çünkü PKK yandaşlarının aldığı her ihale bize kurşun olarak dönmektedir. Terörle sadece silahlı mücadele yermeyecek , terörün finans kaynaklarını kurutmak gerekmektedir.

Yorumlar