İbrahim Kaypakkaya aslen nerelidir, kaç yaşında ve nasıl öldü?

Türkiye'deki birçok sol örgütten birisi olan  TKP/ML-TİKKO'nun kurucusu olan İbrahim Kaypakkaya 1973 yılında 18 Mayıs günü Diyarbakır cezaevinde resmi kayıtlara, "intihar" vakası olarak geçen bir şekilde ölen kişidir. Peki İbrahim Kaypakkaya aslen nerelidir, kimdir, yaşında öldü, neden öldü ya da öldürüldü? İşte İbrahim Kaypakkaya hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Kaypakkaya aslen nerelidir, kaç yaşında ve nasıl öldü?

Türkiye'de özellikle de Tunceli bölgesinde faaliyet gösteren sol görüşlü örgütlerden birisi olarak bilinen  TKP/ML-TİKKO'nun kurucularından İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1973 tarihinde Diyarbakır Cezaevi'nde "intihar etmişti". Peki İbrahim Kaypakkaya aslen nerelidir, kimdir, öldüğünde kaç yaşındaydı, neden öldürüldü ya da öldü? İşte İbrahim Kaypakkaya hakkında merak edilen bilgilerin bazıları:

İbrahim Kaypakkaya aslen Çorumlu'dur.

Öldüğünde 24 yaşındaydı.

Asıl mesleği henüz öğretmenlik okulunda okuyordu.abası Ali Kaypakkaya (Daha sonra soyadını değiştirerek Karakaya yapmıştı), bir röportajında, aslında ailece Demokrat Partili olduklarını, Adnan Menderes'i yaptığı hizmetlerden dolayı seven bir aile olduklarını; ancak oğullarının ilkokul öğretmeninden etkilendiğini, kendilerini de bir süre sonra Halkçı Parti çizgisine getirdiğini belirmişti. 

İstanbul'da üniversiteden atıldıktan sonra döndüğü memleketinde, Adıyaman Gölbaşı İnekli Köyü Muhtarı'nın öldürülmesinden sorumlu tutuldu.

İbrahim Kaypakkayanın babası
Baba Ali Karakaya (Eski soyadı Kaypakkaya)

İşte İbrahim Kaypakkaya'nın kısa biyografisi: 

1948 yılında Çorum'un Sungurlu içlesine bağlı Karakaya köyünde dünyaya geldi.

İlk ve ortaokulu Çorumda okudu. 

Liseyi ise Çorum'da Hasanoğlan Öğretmen Okulu'nda okudu. 

Daha sonra İstanbul'da Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'na başladı.

Aynı dönemde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünde okudu.

Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'in kurucusu olan devrimci.

İstanbul'da okurken 1968'de Çapa Fikir Kulübü'nün kurucuları arasında yer aldı. Çapa Fikir Kulübü'nün başkanı olan Kaypakkaya, 6. Filo'ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968'de okuldan atıldı.

Siyasi olarak ilk kez Aydınlık grubu içinde yer aldı. 

Daha sonra Doğu Perinçek ile birlikte PDA isimli grubu kurdular.

İbrahim Kaypakkaya, dönemin diğer Türk sosyalist ve komünist gruplarının benimsediği ve eylem ile görüşleriyle bizzat içerisinde yer aldıkları Kemalizm ile bağlarını koparmasının ardından, ulus-devlet ideolojisinin karşısında duran, azınlık hakları üzerine inşa ettiği kendi yolunu ve çizgisini ortaya çıkartmıştır. Kemalizm'e karşı çıkışı, Kemalist ideolojinin milliyetçi ve sınıfsal yapısı ile alakalı bir çıkış olarak kendisini göstermiş, Kaypakkaya'nın bu minvalde öne sürdüğü Lenin'in "Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı" anlayışı çevresine kendi fikrince oturtarak düzenlediği "Kürtler de bir ulustur ve kendi kaderlerini belirleme hakları vardır" yönündeki görüşü, Kaypakkaya'nın İkinci Fikir Kulüpleri Federasyonu Kurultayı'ndan gürültülü bir şekilde kovulmasına ve akabinde dönemin diğer sosyalist grupları ile yollarının bütünüyle ayrılmasına sebep olmuştur. TKP/ML-TİKKO'nun kuruluşu bu ayrılık sürecinin ardından gerçekleşmiş ve Kaypakkaya, yandaşları ile birlikte kendi mücadelesine başlamıştır.

İşçi-Köylü gazetesinin İstanbul'daki bürosunda çalışan Kaypakkaya, Aydınlık ve Türk Solu dergilerine yazılar yazdı.

Silahlı mücadeleyi savunan Kaypakkaya TKP/ML faaliyetlerinin yoğunlaştığı Tunceli bölgesinde mücadele ederken, 24 Ocak 1973'te Tunceli/Merkez ilçesi Gökçek köyündeki Vartinik mezrasında güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada yaralandı. 

Yaralı olarak 5 gün kaçtıktan sonra bir öğretmen tarafından ihbar edilerek güvenlik güçlerine teslim edildi. Cafer Atan isimli o öğretmen, ihbar olayının üzerinden 27 yıl geçtikten sonra istanbul Sultangazi'de maskeli 3 kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Kaypakkaya yakalandıktan sonra Diyarbakır Sıkıyönetim Bölge Komutanlığının emrindeki cezaevine nakledilir. 

Burada işkence edildiği iddia edilen Kaypakkaya, resmi kayıtlara "intihar" şeklinde geçen bir ölümle dünyaya veda etti.

Öldüğünde 24 yaşındaydı. 

Mezarı, doğum yeri olan Karakaya'dadır.

Kaypakkaya ile arkadaşlarının Tunceli'de dağıtıldığı operasyonu yürüten komutan olan Fehmi Altınbilek de, sol örgütler tarafından 42 yıl sonra İstanbul Beşiktaş'ta "intikam" saldırısına uğradı. 

Kaypakkaya'nın siyasi düşüncesi, köyden kente doğru "Demokratik Halk Devrimi"ni silahlı mücadele ile getirmekti.

Kaypakkaya'nın düşüncesine sahip bugün hala faaliyet yürüten iki örgüt bulunuyor. Bunlar; Maoist Komünist Partisi (MKP) ve Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'dir.

İstanbul'da üniversiteden atıldıktan sonra döndüğü memleketinde, Adıyaman Gölbaşı İnekli Köyü Muhtarı'nın öldürülmesinden sorumlu tutuldu.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar