İbrahim Gökçek neden cezaevinde, neden açlık grevinde?

Grup Yorum üyelerinden İbrahim Gökçek uzun süredir açlık grevine devam ediyor. Kendisi gibi açlık grevi tutan arkadaşı Helin Bölek, eylem sonucunda ölmüştü. Gökçek'in de ölmek üzere olduğu belirtiliyor. Peki, İbrahim Gökçek neden cezaevinde, neden açlık grevine başladı? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Gökçek neden cezaevinde, neden açlık grevi

Grup Yorum üyelerinden İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'in başlattığı açlık grevlerinin sonucunda Helin Bölek hayatını kaybetti, İbrahim Gökçek'in ise durumu ağır. Peki, Grup Yorum üyeleri neden açlık grevi yapıyor, İbrahim Gökçek neden cezaevinde, neden açlık grevi eylemi yapıyor, ne istiyor? İşte detaylar: 

Grup Yorum üyeleri, DHKP-C ile bağlantıları nedeniyle haklarında soruşturma açılmıştı. Açılan soruşturma kapsamında grup üyelerinin bazıları örgüt üyeliğinden yakalanarak cezaevine gönderildi, bazı üyeleri ise kaçtıkları için haklarında yakalama kararları çıkarıldı. Böyle olunca da grubun müzik yapması da imkansız hale geldi. 

İbrahim Gökçek, Grup Yorum'un çalışmalarını sürdürdüğü İstanbul’daki İdil Kültür Merkezi'ne bir yıl önce düzenlenen operasyonun ardından diğer üyelerle birlikte gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Gökçek cezaevinde, grubun Kasım 2019'da tahliye edilen solisti Helin Bölek ise cezaevi dışında ölüm orucu yapıyordu.

Halen altı üyesi cezaevinde olan Grup Yorum, öncelikle üç yıldır devam eden konser yasaklarının son bulmasını, grup üyelerine yönelik davaların düşürülmesini, İçişleri Bakanlığının haklarında çıkardığı yakalama kararlarının kaldırılmasını ve faaliyetlerini yürüttükleri İdil Kültür Merkezi'ne yönelik baskınların son bulmasını talep ediyor.

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin ilk duruşması 14 Şubat'ta görülmüştü. Sanatçılar, DHKP-C üyeliği ile suçlanıyor.

ALMANYA DA YASAKLAMIŞTI

Grup Yorum'un Almanya'nın Köln kentindeki konseri polis tarafından yasaklanmıştı. 25 Kasım 2019 tarihinde Köln polisi tarafından yapılan açıklamada, Pazar günü öğleden sonra Braunsfeld semtinde düzenlenmesi planlanan Grup Yorum konserinin "yasaklı terör örgütü propagandası” şüphesi nedeniyle yasaklandığı belirtilmişti.

Açıklamada, konserin yapılacağı yerde bulunan "Almanya'da yasak olan, aşırı solcu bir Türk örgüte ait propaganda malzemesine el konduğu" denilmişti.

Açıklamada, bunun üzerine konserin yasaklandığı, konserin yapılacağı alanın polis tarafından kapatıldığı ve konseri izlemeye gelenlerin geri gönderildiği bilgisi yer aldı.

Konser öncesinde etkinliğin propaganda amacıyla kullanılabileceği konusunda ihbar alındığı, Köln Savcılığı'nın da görüşü ile olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Yorumlar