İbrahim Gökçek neden öldü? İbrahim Gökek kimdir, nerelidir?

İbrahim Gökçek uzun zamandır ölüm orucu tutuyordu. Grup Yorum üyelerine yönelik soruşturma, cezalandırma ve yasaklamaların kaldırılmasını isteyen İbrahim Gökçek, 15 yıllık Grup Yorum üyesidir. Son olarak açlık grevini sonlandırdığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Gökçek neden öldü? İbrahim Gökek kimdir?

DHKP-C'ye üye olmak suçlamasıyla haklarında soruşturma açılan Grup Yorum üyeleri arasında yer alan İbrahim Gökçek'in ölüm orucu devam ediyor. 2019 yılında başlayan ölüm orucunda Gökçek'in durumunun giderek ağırlaştığı belirtiliyor. Peki, İbrahim Gökçek kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve neden ölüm orucu tutuyor?

İBRAHİM GÖKÇEK NEDEN ÖLDÜ?

İbrahim Gökçek aslen Kayserili'dir. 1979 yılında Kayseri'de dünyaya geldi. 40 yaşında olan İbrahim Gökçek 15 yıldır Grup Yorum'da basgitarist olarak görev alıyordu. Eskişehir, Anadolu Üniversitesi'nde Turizm Otelcilik Bölümü'nü okuduktan sonra 15 yıl önce bas gitar ile Grup Yorum'da müzik hayatına başlayan İbrahim Gökçek, ölüm orucunun 322. gününde 40 kiloya düştü.

Aynı davadan yargılanan Sultan Gökçek ile evlidir. İçişleri Bakanlığı’nın “Terör Arananlar Listesinde” de GRİ kategoride yer alıyordu. Gökçek DHKP-C üyeliği suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında 26 Şubat 2019’da sabaha karşı 02.30 sıralarında İdil Kültür Merkezine yapılan baskınla gözaltına alınmış, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince 1 Mart’ta tutuklanmıştı. 

Grup Yorum üyelerine yönelik ilk dava 2016 yılında açıldı. Açılan ilk davada grubun üç üyesine yönelikti. Davanın iddianamesinde, grup üyelerinin DHKP-C adına faaliyet yürüttükleri belirtiliyordu. 

Ankara'da açılan ilk davada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Grup Yorum üyesi Ezgi Dilan Balcı'nın da arasında yer aldığı 3 kişi hakkında, "Terör örgütü DHKP-C üyesi oldukları" iddiasıyla yargılama yapılması istendi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde Balcı'nın "terör örgütü DHKP-C üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, eski KESK yöneticisi Akman Şimşek ile Emre Kesikhalı'nın "terör örgütü yöneticiliği" suçlamasından 33 yıl 9'ar aya kadar hapsi talep edildi.

Akman ve Kesikhalı'nın, birden çok kez "terör örgütü propagandası yaptıkları" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet ettikleri" belirtilen iddianamede, Şimşek'in 26 yıl 9 ay, Kesikhalı'nın ise 23 yıla kadar ayrıca cezalandırılmaları istendi.

İddianamede sanıklar, DHKP-C terör örgütünün memur yapılanması Devri̇mci̇ Memur Hareketi̇ (DMH) adına faaliyet göstermekle suçlandı.

Sanıkların katıldıkları basın açıklamaları, eylem ve etkinliklere yer verilen iddianamede, Balcı'nın, "DHKP-C terör örgütüne müzahir Grup Yorum isimli müzik grubu içerisinde yer alarak, örgütün alt yapılanması Halk Cephesi ve diğer açık alan yapılanmalarınca organize edilen, müzahir kitleye moral, motivasyon, örgüte gelir ve eleman kazandırma amaçlı etkinliklerde solist olarak görev yaptığı" kaydedildi.

İKİNCİ DAVA İSTANBUL'DA

İstanbul'da 29 Kasım 2019 tarihinde Grup Yorum üyelerine yönelik operasyon başlatıldı. İstanbul Okmeydanı’nda İdil Kültür Merkezi’ne DHKP/C terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Grup Yorum üyeleri Sultan Gökçek, Bergün Varan ile koro üyesi Tuğçe Tayyar emniyette alınan ifadelerinin ardından  İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Gökçe, Varan ve Tayyar, çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Kasım 2019'da görülen davada Grup Yorum üyelerinin DHKP-C üyeliğiyle suçlandıkları belirtilerek çeşitli cezalara çarptırılmaları istendi. Savcı, 15 sanık hakkında, örgüt üyeliği suçlamaları nedeniyle 15 yıla kadar hapis cezaları talebinde bulundu. Sanıklardan Yurdagül Gümüş'ün "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan ayrıca 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi istendi. Sanıklar Helin Bölek ve Sultan Gökçek'in  "Kamu görevlisine hakaret" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından da ayrı ayrı 2 yıldan 5 yıla kadar hapisleri talep edildi. Sanık Gülten Matur'un ise beraati istendi. 

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarına esas hakkında savunmalarını yapmak için süre verdi. Heyet, sanıklar hakkında "terör örgütü yöneticiliği" suçundan dava açıldığını, ancak "terör örgütü üyeliği" suçuna sanıklar lehine değişme ihtimali bulunması, delillerin toplanmış olması ve tutuklulukta kalan süreyi dikkate alınarak sanıklar Bahar Kurt, Dilan Uludağ, Fikret Akar, Helin Bölek ve Yeliz Kılıç'ın tahliyelerine karar verdi. Duruşma ertelendi.

ÖLÜM ORUÇLARI 

Ölüm orucuna başlayan isimler Helin Bölek, İbrahim Gökçek ile Savcı Mehmet Selim Kiraz davası sanıklarından Mustafa Koçak olmuştu. Helin Bölek ile Mustafa Koçak yaptıkları eylem nedenyile hayatını kaybettiler. 

İbrahim Gökçek'in ise durumu ağır. 

İbrahim Gökçek 2005 yılından bu yana Grup Yorum'da gitarist olarak görev yapıyor. 

GRUP YORUM ÜYELERİ NEDEN ÖLÜM ORUCU TUTUYOR?

Grup Yorum üyeleri kendileri hakkında yargı tarafından verilen kararların iptal edilmesini istiyor. Grup Yorum üyeleri, tutuklu üyelerinin tahliye edilmesi, İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında çıkarılan yakalama kararlarının kaldırılması, konser yasaklarının ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskıların son bulması talebiyle önce açlık grevine başlamış, ardından eylemi ölüm orucuna dönüştürmüştü.

GRUP YORUM ÜYELERİ KİMLERDİR?

Grup Yorum üyeleri zaman içinde değişen isimlerden oluşuyor. Ancak şu an bilinen Grup Yorum üyeleri şöyledir: 

İnan Altın, Selma Altın, Ali Aracı, İhsan Cibelik, İbrahim Gökçek, Sultan Gökçek, Bahar Kurt, Helin Bölek, Dilan Ekin, Seher Adıgüzel, Bergün Varan, Betül Varan, Umut Gültekin, Meral Hır, Ekimcan Yıldırım, Fırat Kıl, Barış Yüksel, Sena Erkoç, Dilan Poyraz, Emel Yeşilırmak.

ÖLÜM ORUCUNU SONLANDIRDI

İbrahim Gökçek, ölüm orucunu 320. gününde sona erdirme kararı aldı.

Yorumlar

hüsnü iyiki gebermişler darısı dğerlerinin başına
amanos Çok yazık oldu
Emine kaya Çok üzgünüz yazık oldu allah rahmet eylesin