İbrahim Erdemoğlu kimdir? İbrahim Erdemoğlu nerelidir?

İbrahim Erdemoğlu'nun kim ve nereli olduğu soruları son günlerde merakla soruluyor. Soruların nedeni ise Türkiye'nin en zengin iş insanları listesinde yaşanan değişim oldu. Forbes listesine göre Türkiye'nin en zengini artık Erdemoğlu Holding'in sahibi İbrahim Erdemoğlu'dur.

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Erdemoğlu kimdir? İbrahim Erdemoğlu nereli

İbrahim Erdemoğlu kimdir, nerelidir? Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, babası Mehmet Erdemoğlu'nun öğretileri doğrultusunda halı ticaretine üniversite yıllarında başladı. İbrahim Erdemoğlu, 1962 yılında Besni'de doğdu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun oldu. İş hayatına 1983 yılında başladı ve 1998 yılında dünya lideri halı üreticisi Merinos Halı'yı kurdu. Ardından, köklü duvardan duvara halı markası Dinarsu'yu da devraldı. İbrahim Erdemoğlu, Sasa Polyester A.Ş. şirketinin yüzde 51'ini Sabancı Holding'den satın aldı ve Erdemoğlu Holding'in Sasa Polyester A.Ş.'deki hisse oranı yüzde 84,80'e ulaştı. İbrahim Erdemoğlu, evli ve üç çocuk babasıdır ve doğduğu, büyüdüğü şehirler için birçok kurumsal sosyal sorumluluk projesi hayata geçirmiştir. Peki, İbrahim Erdemoğlu kimdir? İbrahim Erdemoğlu nerelidir?

İBRAHİM ERDEMOĞLU KİMDİR?

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, baba mesleği olan halı ticaretine üniversite yıllarında başladı. Üniversite eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nde tamamladı. Hem çalışıp hem okuyan Erdemoğlu babası Mehmet Erdemoğlu'nun ilke ve değerleri doğrultusunda iş hayatına yön verdi.

Mehmet Erdemoğlu, ahilik kültüründen geliyordu ve asla yalan söylememeyi, dürüstlükten şaşmamayı, ödemelerini zamanında yapmayı, çalışanlarının ücretini alın teri kurumadan ödemeyi, kazandığını paylaşmayı ve hoşgörüyü benimsiyordu.

"Ibrahim Erdemoğlu: Kimdir? | Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı"

 

İbrahim Erdemoğlu 1962 yılında Adıyaman ilinin Besni ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve liseyi Gaziantep'te bitirdi. Aktif iş hayatına 1983 yılında başladı. 1998 yılında, bugün parça halı sektöründe dünya lideri olan Merinos Halı'yı kurdu. Parça halı ve iplik üretimindeki başarısının ardından 2005 yılında köklü bir duvardan duvara halı markası olan Dinarsu'yu Akkök Grup'tan devraldı. 2015 yılında polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden olan Sasa Polyester A.Ş. şirketininhisselerinin yüzde 51'ini Sabancı Holding'den satın aldı. Zorunlu pay alım teklifi sonrası Ağustos 2015 tarihi itibariyle Erdemoğlu Holding'in Sasa Polyester A.Ş.'deki hisse oranı yüzde 84,80'e ulaştı.

Evli ve üç çocuk babası olan İbrahim Erdemoğlu doğduğu, büyüdüğü, gönülden bağlı olduğu şehirler ve insanları için çeşitli kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirdi. Kazandıklarını paylaşmayı ilke edindi. Camilerden, taziye evlerine, okullardan müzeye, polis merkezinden öğrenci yurtlarına, parklardan sağlık ocağına kadar pek çok yapıyı yurdumuz insanına hediye etti. Son olarak da Mehmet Erdemoğlu Mühendislik ve Mimarlık Fakültesini hayata geçirdi.

İbrahim Erdemoğlu, gurur duyduğu çalışanları, dünya çapındaki son teknolojiyle donattığı üretim alanları, ihracat şampiyonu olduğu firmaları ile kariyer hayatına yeni hayalleri ve hedefleri doğrultusunda devam etmektedir.

SASA EL DEĞİŞTİRDİKTEN SONRA UÇUŞA GEÇTİ

Sabancı Holding tarafından satılan Sasa’nın yeni sahibi 102 milyon dolara Erdemoğlu Holding oldu. Merinos, Dinarsu, Padişah ve Efsane gibi halıların üreticisi olan Erdemoğlu Holding, Sasa’nın yüzde 51’ine Hintlilerin verdiği paranın neredeyse iki katı para ödedi.

Sabancı, Sasa Polyester’in yüzde 51’inin 62 milyon dolara satışı için Hintli şirketle geçen yıl nisan ayında anlaşmış, Rekabet Kurulu ise şirketin satışına önceki gün onay vermişti. Kurul onayına rağmen Sabancı Grubu’nun satıştan vazgeçmesinde yerli tekstil üreticilerinin devreye girmesi etkili oldu. ‘Sasa’yı yabancı almasın’ diye bastıran 10 Türk tekstilci, holdingle görüşme başlatmıştı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise Sasa için “Köfte markası bile daha pahalıya satılıyor” açıklamasını yapmıştı. Sasa’nın saütış süreci sırasında girişimlerde de bulunan Gülle “Türk tekstil üreticileri olarak Sasa’ya talip olduğumuzu açıkladık. 10 yerli firma birlikte teklif vereceğiz” demişti. Dünkü satışla birlikte şirketin yabancıya gitmesi önlendi. Sabancı Holding dün önce ‘yabancıya satıştan vazgeçtik” açıklaması yaptı. Ardandan da Sasa’nın Erdemoğlu Holding’e satışı için hisse devir anlaşması imzalandığını duyurdu. Alınan bilgiye göre 10 milyon dolar peşin olarak tahsil edildi.

SASA POLYESTER KOÇ HOLDİNG'İ GERİDE BIRAKTI

Borsadaki piyasa değeri bir anda 80 kat yükselen Sasa Polyester piyasa değeri açısından Koç Holding’i geride bıraktı. 

Sasa‘nın piyasa değeri 154 milyar 56 milyon liraya ulaştı.

Koç Holding 120 milyar 97 milyon piyasa değerine sahip.

Ford Otosan 118.09, Enka İnşaat 105.78, Ereğli 103.4 ve THY 97.98 milyar liralık piyasa değerine sahip.

POLYESTERDE DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜRETİCİSİ

- Sasa, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi.

- Polyester üretimine 1966 yılında başlayan şirket, 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.

- Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, Advansa olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da Advansa Sasa Polyester A.Ş. oldu.

- 2011 yılında ise Sabancı Holding, Advansa BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011’de Advansa Sasa olan adını SASA olarak değiştirdi.

- Sasa’nın, Türkiye üretim tesisleri Adana’da iki farklı bölgede bulunuyor.

Yorumlar