İBB Meclisi'nde "terör" tartışıldı

- CHP'li Meclis Üyesi Epözdemir: - "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, kan, şer ve vahşet odakları İstanbul-Beşiktaş'ta onlarca kişinin yaşam hakkını elinden aldı. Bu insanlık dışı eylemi, kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, hangi amaca ve niyete hizmet ederse etsin şiddetle ve nefretle kınıyorum" - AK Partili Meclis Üyesi Şahin: - "Bir Kürt kardeşiniz olarak PKK'nın, TAK'ın ve YPG'nin yaptığı her türlü şiddeti kınıyorum. Milletimize başsağlığı diliyorum" - İBB Meclisi'nde Üsküdar'daki, 354 dönümlük Validebağ Korusu'ndaki tarihi binaların planlara işlenerek korunması ve 100 metrekarelik alanın imara açılmasına ilişkin plan değişikliği teklifi de onaylandı

Google Haberlere Abone ol
İBB Meclisi'nde "terör" tartışıldı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Beşiktaş'ta yaşanan terör olayları ve Validebağ Korusu'na ilişkin imar planı değişikliği gündeme taşındı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı toplantısının 2. birleşimi İBB'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşti. Meclis'te Beşiktaş'taki terör olaylarına ilişkin gündem dışı konuşmalar yapıldı.

Söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ferhat Epözdemir, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nün 68. yılında ülke olarak acı bir gün yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, kan, şer ve vahşet odakları İstanbul-Beşiktaş'ta onlarca kişinin yaşam hakkını elinden aldı. Bu insanlık dışı eylemi, kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, hangi amaca ve niyete hizmet ederse etsin şiddetle ve nefretle kınıyorum. Bu eylemden ötürü sevinenleri, bundan gurur duyanları, bu kanlı eyleme arka çıkanları, bu katliamla övünenleri, bu vahşeti haklı ve meşru görenleri, insanlık, masumiyet ve yaşam düşmanı olarak ad ediyorum. İstanbul'un orta yerini ceset tarlasına, kan gölüne çeviren bu kin ve nefret manyağı, insaf yoksunu, insanlık ve vicdan düşmanı bu vahşi eylemi kınıyorum. Kan kokusundan, ölümden, şiddetten ve gerilimden beslenerek kendini var edenleri, varlıklarını bunlara dayanak edenleri, bu kanlı eylemlere ve kaos politikalarına göz kırparak, buna avuç açarak ve fırsata çevirerek kendine kalıcı iktidar için siyasi sermaye yapanları da lanetliyorum."

"Terör, şiddet, zulüm ve ölüm; kimden gelirse gelsin, asla tasvip edilemez, asla kabul edilemez" diyen Epözdemir, son 18 ayda, toplam 23 bombalama ve katliamla karşı karşıya gelindiğini vurguladı.

Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkeyi ölümün, kaosun, katliamın odağı haline getirenleri, insanların yaşam haklarına, doğal hayatlarına, masumiyetlerine kastedenleri kınıyorum. Bu sebeple Beşiktaş'ta bir futbol karşılaşmasında insanların rahat ve güven içinde maç izlemelerini sağlamaktan başka hiçbir amacı olmayan, tesadüfen oradan geçen, kimi takside, kimi yaya olarak oradan geçmekten başka hiçbir kabahati ve amacı olmayan ve bu vahşi katliama kurban giden, yaşamını yitiren 37'si polis,7'si sivil vatandaş olan toplam 44 insanımızın ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyorum. Bu menfur saldırıda yaralanan, hastanelerde tedavi gören, yoğun bakım ünitelerinde yatan 150'ye yakın yaralı insanımıza acil şifalar diliyorum. Tez zamanda sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. İnsanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir. Bunun adı cinayettir, zulümdür."

- "Yıllarca bir nefret tohumu ekilmeye çalışıldı bu toplumda"

İBB Meclisi'nin AK Partili Meclis üyesi Sibğetullah Şahin de, "Dünya İnsan Hakları Günü 10 Aralık akşamı Beşiktaş'ta hain bir saldırı sonucu şehit edilen polis ve sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve ailelerine baş sağlığı diliyorum. AK Parti iktidarı terörle mücadele ederken, insan hakları müdafaası için gereken tüm tedbirleri de almıştır." ifadelerini kullandı.

Şahin, ülkede yaşanan 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül darbe dönemlerini anlattı. Darbe dönemlerinde yaşananlara değinen Şahin, günümüzde de Arakan ve Suriye'de yaşanan insan hakları ihlallerinden bahsetti. Kendisinin de Kürt kökenli olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Ben Kürt bir kardeşinizim. Yıllarca bir nefret tohumu ekilmeye çalışıldı bu toplumda. Bombayı patlatan insanların şehit olmasına izin veren bu kişilerin, ben kendimden olduğuna inanmıyorum. Eğer o bombayı benim için patlatıyorsanız, benim için patlatmayın. Bizim için ölmeyin, öldürmeyin. Bir Kürt kardeşiniz olarak PKK'nın, TAK'ın ve YPG'nin yaptığı her türlü şiddeti kınıyorum. Milletimize tekrar başsağlığı diliyorum. "

- Validebağ'da plan değişikliği

İBB Meclisi'nde Üsküdar'daki 354 dönümlük Validebağ Korusu'ndaki tarihi binaların planlara işlenerek korunması ve 100 metrekarelik alanın imara açılmasına ilişkin plan değişikliği teklifi de onaylandı.

Meclis'te koruya ilişkin 1/1000 ve 1/5000 binlik imar planı değişikliği teklifini içeren komisyon raporu gündeme geldi. Rapor oy çokluğuyla kabul edildi. Rapor AK Partili ve CHP'li Meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu. Alınan karara göre, Validebağ Korusu'ndaki tarihi binalar planlara işlenerek korunacak. Koruda sadece toplam 100 metrekarelik alan imara açılabilecek. Koruda göçmen kuşların korunması için kuş evleri yapılması planlanıyor.

Koruma altına alınan ko­ru­da, Adi­le Sul­tan Kas­rı, Ab­dü­la­ziz Köş­kü ve Validebağ sanatoryumu bulunuyor.

Alınan karara ilişkin AA muhabirine konuşan İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler, alınan karara ilişkin şunları söyledi:

"Bugün Meclis'ten geçen plan değişikliğinde, Validebağ Korusu, korunan bir alanda kalıyor. İçine ilave binalar yapılmayacak. Mevcut tescilli eski eserler korunacak. İçerisindeki köşkte Habamam Sınıfı dizisi de çekilmişti. Tescillli eski eserlerin dışında toplam inşaat alanı 100 metrekare geçmeyen, sosyal amaçlı bina yapılabilecek. 5 binlik ve binlik planlar aynı anda yapılıyor. Park düzenlemesi yapılacak."

İBB Meclisi CHP'li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu da, plan değişikliği yapılarak, korunun imara açık hale geleceğini savundu. Hacıalioğlu, CHP'li Meclis üyelerinin değişikliği içeren rapora "ret" oyu verdiklerini vurgulayarak, "Validebağ Korusu'nda alanın genişletilmesi lazım. Şu an mevcut koru 354 dönümlük alan. Tarihi yapılar korunsun ama neden ilave alanlar getiriliyor. Bu doğal alan 354 dönüm. Bu alanın tamamen korunması lazım. Mevcut yapıları restore ederseniz, 2. ve 3. yapılara zaten ihtiyaç kalmayacak."

Yorumlar