"Huzurdaki sanık yalan söylüyor"

- FETÖ'nün darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, sözde "Yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi - Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli sanık eski Binbaşı Aksoy'un ifadelerine, biri tutuksuz yargılanan üç sanık, "yalancı" diyerek tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
"Huzurdaki sanık yalan söylüyor"

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "Yurtta sulh konseyi" üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davanın duruşmasına sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli sanık eski Binbaşı Abdurrahim Aksoy, Muğla Köyceğiz de tatildeyken darbe girişimi sırasında ölen eski Binbaşı Mehmet Akkurt tarafından aranıp tatbikat yapılacağı söylenerek çağrıldığını anlattı.

Aksoy, 15 Temmuz akşamı Genelkurmay Başkanlığı komuta katında eline tutuşturulan silahla koruma işlemine başladığını belirterek, bu sırada dışarıdan gelen helikopter ve silah seslerine anlam veremediğini öne sürdü.

"Kimseden emir almadım, kimseye emir vermedim. Ne olup bittiğini hala anlamış değilim." diyen Aksoy, Mehmet Akkurt'un öldüğü haberini de cezaevindeyken öğrendiğini iddia etti.

FETÖ/PDY ile bir bağı olmadığını savunan Aksoy, hakkındaki iddiaları reddetti.

Aksoy, genel sekreterlik katında yerde yatan sivillere tekme atıp, "Gelsinler de seni kurtarsınlar" iddiasını da kabul etmediğini belirttiği sırada bir sanık, "Yalan söylüyor. Benim gözümün önünde söyledi." diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in sanığı uyurması sonrası savunmasına devam eden Aksoy, "Defteri benim üzerime kapamaya çalışıyorlar." iddiasında bulundu.

Aksoy, tek suçunun Mehmet Akkurt'un araması üzerine göreve gitmek olduğunu öne sürerek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Kendisine darbe gecesi kamera görüntelerinden elde edilen fotoğrafları gösterilen Aksoy, fotoğraflarda ateş ettiği öne sürülen kişinin kendisi olmadığını savundu.

Çapraz sorgusu sırasında da sanık Cahit Kükey'in söz alarak yaz günü elinde eldiven olduğunu söylemesi üzerine Aksoy, "Arkadaş hayal görüyor." dedi. Aksoy, Kükey'in "Gelsinler de seni kurtarsınlar" diye bağırdığını söylemesi üzerine de "Arkadaş hayal görmeye devam ediyor." diye konuştu.

"Defteri benim üzerime kapamaya çalışıyorlar." diyen Aksoy'a yönelik, sanık Serkan Candan da söz alarak onun beyanlarının "yalan" olduğunu öne sürdü.

Tutuksuz sanıklardan Uzman Çavuş H.Y. de "Huzurdaki sanık yalan söylüyor. 15 Temmuz'da hiçbir suçumuz yokken, hain kalkışmayla ilgili müdahilliğimiz yokken koridorda bizi yarım parmaklı operasyon eldivenliyken ya M16 ya da M4 silahı doğrultarak etkisiz hale getirmiştir. Neden bizi derdest etti." ifadesi üzerine Aksoy, "Ben böyle bir şey yapmadım." karşılığını verdi.

Duruşmada, Tuğamiral Sinan Sürer'in eski emir Astusayı Emin Anar ile sanık eski Binbaşı Ahmet İlhan Ayşan da savunma yaptı.

İddianamede yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Anar ve Ayşan, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Bu arada Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, çapraz sorgusu sırasında kendisine yönelik bağırarak konuşan Ayşan'ı uyararak yerine oturmasını istedi.


Yorumlar