Hunza nerede? Hunza Türkleri gerçek mi?

Hunza'nın nerede olduğu ve Hunza Türkleri iddiasının gerçek olup olmadığı uzun zamandır merakla soruşturuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Hunza nerede? Hunza Türkleri gerçek mi?

Hunza nerede, Hunza'da Türklerin yaşadığına yönelik söylentiler gerçek mi soruları uzun zamandır merakla soruluyor. Hunza Vadisi Pakistan'ın neresinde yer alıyor? 

HUNZA NEREDE?

Hunza, Pakistan'ın kuzeyinde Afganistan sınırında yer alan geniş ve derin vadilerle kaplı bir bölgenin adıdır. Hunza Vadisi, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan bölgesinde yer almakta ve yaklaşık 2 bin 500 metre yükseklikte bulunmaktadır. Başkent İslamabad'dan 13 saatten fazla süren bir yolculuk sonrası ulaşılabilen bu vadi, 6 ila 7 bin metre yüksekliğinde değişen zirvelerle çevrilidir. Vadide Rakapoşi, Diran ve Lady Finger gibi yüksek zirveler dikkat çekmektedir.

Hunza Vadisi

Hunza Vadisi

 

DÜNYANIN EN BÜYÜK BUZULLARINDAN BATURA

Yukarı Hunza bölgesinde yer alan "Batura", kutup bölgeleri dışında dünyanın en büyük beşinci buzulu olarak bilinir. Ayrıca, Gilgit-Baltistan bölgesi dünyadaki 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin beşine ev sahipliği yapmaktadır.

VADİNİN GÖZ KAMAŞTIRAN DOĞASI

Hunza Vadisi, ziyaretçilerine Pakistan'ın diğer bölgelerinden tamamen farklı bir deneyim sunar. Yüksek dağlar, buzullar ve vadideki yeşilliklerle bezeli bu alan, adeta masalsı bir görünüm sergiler.

Hunza halkı için turizm önemli bir gelir kaynağıdır. Yıllık 1,5-2 milyon yerli ve yabancı turist bu bölgeyi ziyaret etmektedir. Kerimabad kasabası, bölgenin merkezi konumunda olup hediyelik eşya dükkanları, geleneksel yiyecek ve kıyafetler sunan mağazaları ve turistler için hizmet veren seyahat acenteleriyle doludur.

YEREL KÜLTÜR VE YAŞAM

Bölgede yaşayan Buruşo, Vakhi ve Şina gibi farklı topluluklar, kendi dilleriyle iletişim kurarlar. Buruşoski dili, Hunza Vadisi'nin merkezinde hakimken, Vakhi ve Şina dilleri kırsal alanlarda yaygındır. Urduca, farklı topluluklar arasında iletişim dili olarak kullanılır. Hunza, yüzde 95'lik okuma yazma oranıyla Pakistan ortalamasının çok üzerindedir.

 

Yorumlar