Hong Kong'da 4 vekil daha parlamentodan ihraç edildi

- Bölge mahkemesi, geçen sene parlamentodaki yemin töreni krizinde meclisten ihraç edilen 2 vekilin ardından, 4 demokrasi savunucusunun daha vekilliğini düşürdü

Google Haberlere Abone ol
Hong Kong'da 4 vekil daha parlamentodan ihraç edildi

PEKİN (AA) - Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 4 milletvekili, geçen yılki parlamento töreninde, yemin metnine sadık kalmadıkları gerekçesiyle ihraç edildi.

Bölgedeki Yüksek Mahkeme, Law Kwun-chung, Leung Kwok-hung, Lau Siu-lai ve Yiu Chung-yim adlı milletvekillerinin, geçersiz yemin ettikleri gerekçesiyle Hong Kong Yasama Konseyi'nden ihraç edildiğini duyurdu.

Hong Kong'da bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-Ching ve Leung Chung-hang'ın, geçen 2 Kasım'da yemin töreninde yemin metnine bağlı kalmaması ve Çin'e hakaret etmesi üzerine Yasama Konseyi'nde arbede çıkmıştı.

Yau Wai-ching ve Leung Chung-hang'ın, 15 Kasım'da vekilliklerinin düşürülmesinin ardından demokrasi savunucusu söz konusu 4 milletvekili için de yasal süreç başlatılmıştı.

- Merkezi yönetim yasaya şerh düşmüştü

Çin merkezi hükümeti, 7 Kasım'da Hong Kong Temel Kanunu'nun 104. maddesine şerh düşmüş ve yemin metninde yer almayan kelimeleri kullanan vekillerin yemininin geçersiz sayılmasının ve Temel Kanun'da belirlenen kamu görevinden men edilmelerinin yolunu açmıştı.

Çin egemenliğine devredilmesinin 20'inci yılını kutlayan Hong Kong'da, Pekin hükümetinin desteklediği Carrie Lam, mart ayında yapılan seçimleri kazanarak 1 Temmuz'da göreve başlamıştı.

Devlet Başkanı Şi Cinping'in de katıldığı törende, merkezi yönetime bağlılık yemini eden Lam, "Hong Kong'u, halkın hayatından memnun olduğu bir yer yapmayı amaçladığını" söylemişti.

Lam'in yemin töreninde konuşan Şi, "Çin karşıtı tavırlara kesinlikle hoşgörü göstermeyeceklerinin" altını çizerek, bölgede istikrar ve huzuru zedeleyici söylemlere izin verilmeyeceğini vurgulamıştı.

- Lider adaylarını Pekin belirliyor

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden Hong Kong'da, 2014'te Çin'in bölge liderinin kendi belirleyeceği adaylar arasından seçilmesi kararını protesto eden "Şemsiye Devrimi" olaylarının ardından yapılan ilk siyasi seçimde Pekin hükümetine yakın olan Lam, bölge halkının yoğun eleştirilerine hedef olmuştu.

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Uluslararası gözlemciler, her ne kadar özerk bir modelle idare edilse de Çin hükümetinin, Hong Kong üzerindeki etkisini sürekli artırdığını ifade ediyor.

Yorumlar