Hollandalı ırkçı siyasetçi Wilders'a "İsrail" araştırması

- Hollanda basını, ırkçı siyasetçi Wilders'ın 'İsrail'e olan sadakati ve bu ülkenin etkisi altında kaldığına dair şüpheler' nedeniyle istihbarat teşkilatı (AIVD) tarafından 2009 ve 2010 yıllarında araştırıldığını öne sürdü

Google Haberlere Abone ol
Hollandalı ırkçı siyasetçi Wilders'a "İsrail" araştırması

AMSTERDAM (AA) - Hollanda istihbaratı teşkilatının (AIVD), 2009-2010 yıllarında ırkçı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ile İsrail arasındaki ilişkileri araştırdığı iddia edildi.

Volkskrant gazetesinin iddiasına göre, Wilders, "İsrail'e olan sadakati ve bu ülkenin etkisi altında kaldığına dair şüpheler" nedeniyle araştırıldı. Dönemin İçişleri Bakanı Ter Horst'un bu araştırmadan haberdar olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Wilders, habere değinmeden gün içinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakana, Başsavcılığa, AIVD ve diğer elit gruplara mesajım: Beni durdurmak isteyen kişilerin önce beni öldürmeleri gerekiyor." dedi.

AIVD ve İçişleri Bakanı Plasterk ise, iddiaya dair açıklama yapmaktan kaçındılar.

AIVD'nin normal şartlarda görevde olan bir politikacıyı araştırmadığı, özellikle de Wilders'ın muhalefetten olmasının hükümet için soruna neden olacağı değerlendiriliyor.

2010 yılına kadar Wilders'ın İsrail'in önde gelenleri ile yakın bağlantıları olduğu ve İsrail Büyükelçiliğini sıkça ziyaret ettiği biliniyor.

Yorumlar