“Hollanda, Çavuşoğlu'nun konuşmasını hukuken engelleyemez“

Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkan Köse, "Hukuk devleti olan Hollanda'da, yasaların üstünlüğünü göz önünde bulundurarak ve tecrübelerimize dayanarak organizasyonda bir sıkıntı olmadığı sürece mahkeme öncesi veya sonrasında olumsuz bir kararın çıkma ihtimalı çok küçük gözüküyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
“Hollanda, Çavuşoğlu'nun konuşmasını hukuken engelleyemez“

Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Ejder Köse, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hollanda'da halk oylaması etkinliğine katılmasının hukuki olarak değerlendirileceği açıklamalarına ilişkin olarak, etkinliğin sadece kamu güvenliği tehlikesi çerçevesinde, organizasyonun yapılacağı şehrin belediye başkanı tarafından yasaklanabileceği söyledi.

Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı Köse, ülke anayasasının 9. maddesiyle toplantı ve gösteri hakkının teminat altına aldığını belirterek, "Sadece dışarıda organize edilen etkinlikler 9. maddenin 2. fıkrasına göre kamu güvenliği çerçevesinde yasaklanabilir." dedi.

Köse, kapalı bir salonda yapılan etkinliğin 9. madde tarafından güvence altına alındığını vurgulayarak, "Aslında gösteri kanunundaki 8. madde gereği kapalı yerlerdeki toplantıların sadece halk sağlığını koruma çerçevesinde, organizasyonun yapılacağı şehrin belediye başkanı tarafından yasaklanabilir." diye konuştu.

Etkinliği organize edenlerin güvenliği sağladığı takdirde etkinliğin yasaklanmasının mümkün olmadığını, aksi bir durumun anayasanın 9. maddesinin ihlali olacağının altını çizen Köse, "Bu tür etkinlikler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki yerleşik içtihat gereği fikir özgürlüğü çerçevesinde bir ülkeyi ve toplumu şok ve rahatsız edici fikirleri ve görüşleri bile kapsayan 11. madde tarafından da güvence altına alınmıştır." ifadesini kullandı.

Köse, hükümetin hukuki çerçevede belediye başkanına talimat verme yetkisi olmadığını ama siyasi ve toplumsal baskı sonucu belediye başkanının etkinliğin yapılacağı salondaki eksiklikleri sebep göstererek halk sağlığını koruma çerçevesinde yasaklama teşebbüsünde bulunabileceğini aktardı.

Etkinliğin yasaklanması durumunda organizasyonu yapanların ilgili belediyeye itiraz dilekçesi yazması, avukat kanalıyla yıldırım mahkemesine dilekçe sunarak etkinliğin devamı ve yürütmenin durdurulması talebinde bulunması gerektiğini belirten Köse, "Yıldırım mahkemesinin, etkinliğin yapılacağı gün bile olsa etkinlik öncesinde itirazı karara bağlaması gerekir." dedi.

Seçim kampanyası için bile olsa başka bir ülkeden etkinliğe katılım gösterecek bir siyasetçinin hukuken yasaklanamayacağını bildiren Köse şunları kaydetti:

"Hukuk devleti olan Hollanda'da, yasaların üstünlüğünü göz önünde bulundurarak ve tecrübelerimize dayanarak organizasyonda bir sıkıntı olmadığı sürece mahkeme öncesi veya sonrasında olumsuz bir kararın çıkma ihtimalı çok küçük gözüküyor."

Hollanda Başbakanı geçen hafta sonu sosyal medya üzerinden, "Başka ülkelerin siyasilerinin gelip bizim ülkemizde siyaset yapmasına izin veremeyiz." açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar