Hırvatistan Müslüman turistlere talip

Avrupa'nın en çok 'helal otel' bulunan ülkesi Hırvatistan, Müslüman turistlere talip

Google Haberlere Abone ol
Hırvatistan Müslüman turistlere talip
Hırvatistan İslam Birliği bünyesindeki Helal Sertifikalandırma Merkezi Direktörü Aldin Dugonjic, "Hırvatistan, helal sertifikası bulunan otelleri göz önüne aldığınızda, Avrupa'nın lideri konumunda. Sadece başkent Zagreb'de helal sertifikası bulunan beş otel bulunuyor. Bunu Avrupa'nın hiçbir noktasında bulmanız mümkün değil." dedi.

Singapur ve Hindistan'ın ardından bu yıl üçüncüsü Hırvatistan'da düzenlenen Helal Ürünler Fuarı'nda konuşan Dugonjic, Hırvatistan ve Batı Balkanlardaki helal turizmin gelişimi hakkında bilgi verdi.

Helal turizm kavramının bu sektörde yükselen bir eğilim olduğunu belirten Dugonjic, helal turizmin başta Müslümanlar olmak üzere helal hizmet isteyen turistlere gıda ve konaklama anlamında belirli hizmetleri sunmayı gerektirdiğini aktardı.

Konaklama anlamında, otelin öncelikle konuklarına namaz kılma imkanı sunması gerektiğini anlatan Dugonjic, "Bunun için odada bir seccade ve tesbih olması, kıble yönünün belirtilmesi, namaz vakitlerinin bulunması, minibardan alkolün çıkarılması, odadaki kozmetik ürünlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir" dedi.

Dugonjic, otel ya da restoranlardaki helal gıda konusunda ise "Bu, ürünün tedariğinden itibaren kontrolünü ve helal olmayan her şeyin bu gıda ürünlerinden uzak tutulmasını gerektiriyor." diye konuştu.

Helal turizmin yükselen bir trend olduğunu belirten Dugonjic, bu nedenle tur operatörlerinin buna uygun hareket edip, helal ürün ve hizmet talep eden turistleri, helal sertifikası bulunan otel ve restoranlara yönlendirmeleri, turistleri onların daha çok ilgisini çekebilecek yerlere götürmeleri gerektiğini söyledi.

Dugonjic, hem Hırvatistan'ın hem de bölgedeki diğer ülkelerin helal turizm konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, "Bölge, doğal güzellikler, coğrafi konum ve misafirperverlik açısından önemli bir potansiyele sahip. Bu nedenle Hırvatistan ve diğer bölge ülkeleri helal turizm için ideal yerler." dedi.

"AVRUPALI TURİSTLERDEN DAHA ÇOK HARCIYORLAR"

Helal turizmin tanıtımı ve helal sertifikalı otel ve restoran sayısının artırılması konularında daha fazla çalışılması gerektiğini kaydeden Dugonjic, bu kapsamda birçok uluslararası etkinliğe katılarak Hırvatistan'daki imkanları tanıttıklarını söyledi.

Bugün Hırvatistan'da helal sertifikasına sahip 15 otel, 10 restoran ve 7 turizm acentesi olduğunu ifade eden Dugonjic, "İstatistikler, helal hizmet arayan turistlerin sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor ama daha önümüzde yapılacak çok iş var." diye konuştu.

Dugonjic, Hırvatistan'daki turizm şirketleri ile birlikte "Helal Dostu" markasını oluşturduklarını belirterek, bu kapsamda turistlere helal gıda ve helal hizmet imkanı sundukları gibi, ülkeye İslam ülkelerinden yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini aktardı.

Batı Balkanlarda da helal turizme ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Dugonjic, "Hırvatistan, helal sertifikası otelleri göz önüne aldığınızda, Avrupa'nın lideri konumunda. Sadece başkent Zagreb'de helal sertifikası bulunan beş otel bulunuyor. Bunu Avrupa'nın hiçbir noktasında bulmanız mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Turizmle ilgili istatistiksel verilere de dikkati çeken Dugonjic, helal hizmet talep eden turistlerin, Avrupa'dan gelen turistlere göre ortalama 500 dolar daha fazla harcadığını aktararak, "Bu dahi, helal turizme yatırım yapılması gerektiğinin göstergelerinden biri." dedi.

BÖLGE ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Dugonjic, asıl işin helal sertifikası aldıktan sonra başladığını, tanıtım ve işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

Helal turizmin gelişmesi noktasında kendilerinin de Hırvatistan Turizm Birliği ve belediyelerle işbirliği yaptığını aktaran Dugonjic, buna karşın sadece Hırvatistan'da değil, diğer bölge ülkelerinde de helal turizmin yeterince tanıtılmadığını ifade etti.

Dugonjic, helal hizmet talep eden pazarlarda bölgesel olarak ortak hareket etmeleri gerektiğini önerdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölge ülkeleri, küçük ülkeler. Büyük pazarlara tek başınıza ulaşmanız çok zahmetli bir iş. Bu nedenle hedefimiz ortak bir helal markası oluşturmak ve tüm bölgeyi bu pazarlarda ortak tanıtmak. Endonezya ya da Malezya gibi ülkelerden bölgemize gelen turistler, sadece bir ülkeyi değil, tüm bölgeyi görmek, gezmek istiyor. Bu nedenle bölge ülkeleri arasında işbirliği kurulması önemli. O zaman daha etkili olabiliriz.

Dün başlayan ve Türkiye'nin "ortak ülke" olduğu 3. Helal Ürünler Fuarı düzenlenen panellerle devam etti. Fuar kapsamında bugün, "Helal Turizm Pazarı-İmkanlar ve Eğilimler" ve "Helal Seyahatin Gelişimindeki Stratejiler" konulu paneller düzenlendi.

Yorumlar