Hint polisi, Müslümanları savunan ünlü tarihçiyi yaka paça gözaltına aldı

Hindistan'da Müslümanların dışında bir çok kesime vatandaşlık hakkı tanıyan yasasının kabul edilmesine tepki gösteren Hintli entelektüel Ramachandra Guha, polis tarafından yaka paça gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Hint polisi, Müslümanları savunan ünlü tarihçiyi yaka paça gözaltına aldı

Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten Hindistan'a göç eden 6 farklı dine mensup mültecilere vatandaşlık hakkı tanıyan yasada Müslümanların kapsam dışında bırakılmasına tepki gösteren Hintli entelektüel Ramachandra Guha, Bengaluru eyaletinde düzenlenen protestolara katıldı. 

Guha, protestolara müdahale eden polisler tarafından yaka paça gözaltına alındı. 

Çoğunluğu Müslüman olan protestoculara destek olmak için gelen ünlü tarihçi, “Şiddete başvurmadan protestoda bulunuyorum ama bakın bizi durduruyorlar” dediği esnada polis tarafından gözaltına alındı.

Hindistan medyasında yer alan görüntülerde, ülkenin en saygın entelektüellerinden biri olan, aynı zaman toplumsal sorunlar ve politik ekonomi üzerine araştırmalarıyla bilinen, 21’inci yüzyılın en önemli tarihçilerinden biri sayılan Guha’nın üç polis tarafından götürüldüğü görüldü.

NE OLMUŞTU?

Hindistan meclisinde geçtiğimiz hafta kabul edilen vatandaşlık yasası ile Pakistan, Afganistan ve Bangladeş gibi ülkelerden Hindistan'a iltica eden altı dini gruba vatandaşlık verilmesi öngörülüyordu.

Anncak vatandaşlık hakkı tanınan dini gruplar arasında Müslümanlar kapsam dışı tutuluyor. Bu durumun laikliğe aykırı olduğunu dile getiren Hintliler ve mülteciler ülke çapında protestolar düzenliyor. Popülist politikalarıyla tepki çeken Hindu milleytçisi ve İslam karşıtı Narendra Modi’nin hükümetiyse, bu yasayla Afganistan, Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerden Hindistan’a göç eden Hindu, Sih ve Hıristiyanların korunmasının amaçlandığını savunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan Müslümanlar ise Müslüman göçmenlerin kapsam dışı bırakılmasının, kendilerine karşı zaten var olan ayrımcılığın bir yansıması olarak görüyor.

Yorumlar