Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotlar

- Kara parayla mücadele kapsamında 500 ve bin rupilik banknotların geçen yıl tedavülden kaldırılması birinci yılında protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotlar

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da muhalif partiler, kara parayla mücadele kapsamında 500 ve bin rupilik banknotların geçen yıl tedavülden kaldırılışının birinci yılında protesto düzenledi.

Muhalif partiler, "Kara Gün" olarak nitelendirdikleri, hükümetin söz konusu banknotları geçen yıl tedavülden kaldırışının ilk yılını, mumlar yakarak protesto etti.

Altı sol kanat parti tarafından yapılan ortak açıklamada, "Hükümet, insanların kuyruklarda hayatını kaybetmesine neden olarak ve istifçilerin kara parayı aka dönüştürmesine izin vererek, iki rekor kırmış oldu." ifadesine yer verildi.

Hindistan Ulusal Kongresi Partisi Başkan Yardımcısı Rahul Gandh, partisinin, Başbakan Narendra Modi'nin "düşüncesiz eyleminden" zarar görenlerle dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Gandhi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Parayı tedavülden kaldırma bir trajedidir. Yaşamları ve geçimleri Başbakan Modi'nin düşüncesizce eylemi nedeniyle mahvolmuş milyonlarca dürüst Hindistanlıyla beraberiz." ifadesini kullandı.

Öte yandan komünist partiler de Hindistan tarihinde ilk defa bir hükümetin ölüm ve acıyı "kutladığını" iddia ederek hükümeti eleştirdi.

Hükümet ise 500 ve bin rupilik banknotların tedavülden kaldırılışının ilk yılını, "Kara Parayla Mücadele Günü" olarak kutladı.

Uygulamaya konulan politikayı bir başarı olarak nitelendiren Modi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Hükümet tarafından yolsuzluk ve kara paranın kökünü kurutmak için alınan önlemleri kararlılıkla destekleyen Hindistan halkını selamlıyorum." ifadesini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 9 Kasım 2016'da ulusal televizyonda yaptığı konuşmasında, 500 ve bin rupilik banknotların artık tedavülde olmayacağı, nakit olarak kullanılamayacağını açıklamıştı.

Son yıllarda yetkililerin yaklaşık 19 milyon dolarlık yasa dışı nakit paraya el koyduğunu hatırlatan Modi, kararda, piyasaya sürülen sahte banknotların etkisinin olduğunu söylemişti.

Kararla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlaması, ülke genelinde son yıllarda artan vergi kaçakçılığı ve kara para ticaretinin minimize edilmesinin amaçlandığı kaydedilmişti.

Banknotların tedavülden kalkmasının ardından milyonlarca kişi ellerindeki eski banknotları değiştirmek için uzun kuyruklar oluşturmuştu. Yerel medyada çıkan haberlerde, kuyruklarda en az 150 kişinin öldüğü ileri sürülmüştü.

Yorumlar