Hindistan'da Müslümanlar vatandaşlık yasasına karşı sokaklarda

Bölge ülkelerden gelerek Hindistan'a sığınan 6 dini gruba vatandaşlık hakkı veren Hindistan'daki Modi yönetimi Müslümanları kapsam dışında tuttu.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan'da Müslümanlar sokağa döküldü

Hindistan'ın Kalküta kentinde toplanan göstericiler, Modi yönetimini protesto etti. Ülkede uzun zamandır devam eden protestolara Müslümanlara diğer dini gruplarda destek veriyor.

Hindistan'da geçtiğimiz yıl yapılan bir değişiklikle Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten 31 Aralık 2014 tarihinden önce  gelerek Hindistan'a sığınan 6 dini gruba vatandaşlık yolu açıldı. Ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenler yapılan düzenlemeden kapsam dışı tutuldu. Karara tepki gösteren ülkedeki Müslümanlar Vatandaşlık Yasası'na ve Başbakan Narendra Modi'ye karşı protesto düzenledi.

Müslümanları kapsam dışında tutan Vatandaşlık Yasası, 9 Aralık tarihinden bu yana protesto ediliyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar