Hindistan'daki Babür Camii tartışması büyüyor, Şii liderden Ram tapınağına bağış

Hindistanlı Müslümanlar için manevi değere sahip olan ve Hindular tarafından yıkılan Babür Camii'nin bulunduğu alan Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından Hindulara peşkeş çekildi. Şii lider Wasim Rizmi, Yüksek Mahkeme'nin Babür Camii'nin bulunduğu alana Ram tapınağının inşa edilmesi kararına destek verdi.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan'daki Babür Camii tartışması büyüyor, Şii liderden Ram tapınağına bağış

Muhammed Öylek - Sonhaberler

Hindistan'daki Müslümanlar için manevi değere sahip olan Babür ya da bilinen diğer adıyla Babri Camii, Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından Hindulara peşkeş çekildi. Hindular tarafından yıkılan Babür Camii arsasının büyük kısmı Hindulara verilirken, Müslümanların cami inşa edebilmesi için 5 dönümlük arsa tahsis edildi. Ancak Müslümanlar Babür Camii alanının kendilerine verilmesini istiyor.

16. ASIRDA İNŞA EDİLDİ

Babür Camii Müslümanlar tarafından 1527 yılında inşa edildi. 30 milyondan fazla Müslümanın yaşadığı Hindistan'ın Utar Pradeş bölgesindeki Faizabad kentinde bulunan Babür Camii'nin Hindulara verilmesi için önceden hazırlanan senaryolar ilmek ilmek işlendi. Gerçek adı Faizabad olan kentin adı tanrı veya Kral Ram'ın doğduğu yer anlamına gelen "Ayodhya" olarak değiştirilmişti. 

BABÜR ŞAH TARAFINDAN İNŞA EDİLDİ

Tarihin bir çok safhasında bazı kişi veya inançların yerleşik diğer inançların tapınakları ve manevi değere haiz alanları üzerinde hak iddia etmesi için ortaya attığı söylentiler gibi Hindularda benzer bir yola başvurdu. Caminin bulunduğu alanın tanrı Ram'a ait olduğunu bir Cizvit papazının notlarından yola çıkarak iddia eden Hindular Babür Camii'nin bulunduğu alan üzerinde hak iddia etmeye başladı.

Hindistan'ın ilk Moğol imparatoru Babür Şah, tarafından 1527 yılında inşa edilen caminin girişindeki taş tablet caminin inşası hakkında bilgi veriyor. Ancak Babür Camii, Cizvit bir papazın iddiaları üzerine bir anda Hindular için kutsal bir alan oldu. Hindular, Hintlilerin atası ve tanrısı olduğuna inandıkları Ram'ın Babür Camii'nin bulunduğu alanda doğmuş olduğu iddialarına hemen sahip çıktılar. Daha sonra rivayetler halinde yayılan "Caminin altında tanrı Ram'ın tapınağı var" iddiaları üzerine Hindular Müslümanları suçlamaya başladı.1885 yılında bir Hindu rahibinin Caminin dışındaki platformda tapınak inşa etmek istediği ancak buna izin verilmediği yönündeki rivayetler 1890 yılında Hinduların camiye ilk saldırısını tetikledi.

BABÜR CAMİİ'NE SALDIRILAR

İngiliz hakimiyetine giren Hindistan'da Babür Camii bir dönem her iki inanca sahip insanlar için ibadete açılmıştı. Ancak daha sonra Müslümanlar ve Hindular arasında yaşanan ihtilaflar sonucunda Babür Camii 1905–1913 yılları arasında Hinduların ibadetine kapatıldı. Bunun üzerinde Hindular 1934 yılında Babür Camii'ne yeni bir saldırı düzenledi. Daha öncede saldırıya maruz kalan cami ikinci defa kısmen yıkılmıştı. Hintli Müslümanların çabaları sonucunda cami yeniden tamir edilerek ibadete açıldı. İngiliz idaresinin Hindistan'da son bulmasının ardından Hinduların Babür Camii'ne yönelik "doğum yeri" ifadeleri daha da netlik kazanmaya başladı. 

BABÜR CAMİİ YAPAY KARIŞIKLIKLA YIKILDI

Antropolog Karen D. Vitelli'nin dönemin belgelerinden yola çıkarak tanrı Ram'ın Ayodhya bölgesinde doğduğuna dair bir bulgu olmadığını söylemesine rağmen Hindular tanrı Ram'ın doğum yeri olduğunu iddia ettikleri Babür Camii'ne 6 Aralık 1992 tarihinde yeni bir saldırı düzenledi. Saldırıda 2 binden fazla insan öldü. Hükümetin müdahale etmediği olaylar sonucunda Babür Camii tamamen yıkıldı. 

MÜSLÜMANLARA 5 DÖNÜMLÜK "SUS" PAYI

Hindistan Yüksek Mahkemesi, iki inanç arasında tartışma konusu olan Babür Camii arazisi için Müslümanlar aleyhine karar vererek alanı Hindulara vermişti. Kararda, arazinin tapınak inşası için mütevelli heyetine verileceği, Müslümanlara da 5 dönümlük alternatif bir arazi tahsis edileceği ifade edilmişti.

HİNTLİ MÜSLÜMANLAR İTİRAZ ETTİ

Kararın ardından itiraz eden bölgedeki İslam alimleri, kanaat önderleri ve Müslüman milletvekilleri cami inşa etmek için araziye ihtiyaçları olmadığını, gerektiği durumda kendi paralarıyla arsa alabileceklerini kaydetti. Babür Camii'nin asıl yerinde inşa edilmesi için dava açan İkbal Ensari, "Eğer bize arazi vermek istiyorlarsa, Babri Camii arazisinde vermeliler. Aksi takdirde, teklifi reddederiz." ifadelerini kullandı. 

Bir diğer davacı Hacı Mahbub, "Bu 'lolipopu' kabul etmeyeceğiz. Bize toprak vermek istedikleri yeri açıkça söylemeliler" diye konuştu.

Şİİ LİDER RAM TAPINAĞINA 51 BİN RUPİ BAĞIŞLADI

Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin Müslümanların aleyhine verdiği kararı sevinçle karşılayan isimlerden biri olan Şii Merkez Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Wasim Rizvi, 'Ayodhya'daki Ram tapınağı için 51.000 Rupi bağışladığını açıkladı. Rizvi, yaptığı açıklamada Ayodhya'daki Babür Camii arsasında Ram tapınağının inşa edilmesini desteklediğini ve Yüksek Mahkeme'nin onlarca yıllık meseleye ilişkin kararının mümkün olabilecek "en iyi karar" olduğunu söyledi.

Yorumlar