Hikmetyar: Tek isteğimiz artık Afganlar ölmesin

Afganistan'da hükümete karşı 14 yıllık silahlı mücadele veren Hikmetyar, tek isteklerinin Rusya'nın başlattığı Amerikanın sürdürdüğü savaşın bitmesi, artık Afgan halkının ölmemesi olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Hikmetyar: Tek isteğimiz artık Afganlar ölmesin

Sonhaberler | Haber Merkezi

Afganistan hükümetiyle 14 yıllık savaşın ardından imzalanan barış anlaşmasıyla Kabil'e dönen Hizb-i İslami Partisi Lideri Hikmetyar, tek isteklerinin Sovyet Rusyası tarafından başlatılan ve Amerika tarafından sürdürülen savaşın bitmesi olduğunu söyledi. Afganistan devletiyle geçen aylarda barış anlaşması imzalamasının ardından başkent Kabil'e dönen Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar, İslam düşmanlarının Afganları barışta da savaşta da rahat bırakmadığını, Afganların her iki durumda da kayıplar verdiğini söyledi.

Afganistan'da savaşın sürdüğüne ve kan dökülmeye devam ettiğine dikkati çeken Hikmetyar, "Umarım öyle bir gün gelir ki Afganistan halkı savaş kurbanı olmaz, kanları dökülmez." dedi. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesine rağmen savaşı Afganlara miras bıraktığını anlatan Hikmetyar, halihazırdaki savaşların da onun devamı olduğunu söyledi. Hikmetyar, o zamanlar Moskova'nın önderlik ve öncülüğünde şimdi ise Washington'un liderliğinde savaşların sürdürüldüğünü aktardı.

Afganistan'daki fiili yönetimi değiştirme peşinde olmadıklarını bildiren Hikmetyar, ülkedeki savaşın sonlanması ve barışın gelmesi için yönetime hiçbir koşul öne sürmeden destek vereceklerini dile getirdi. Hikmetyar, yönetimden makam ve iktidar ortaklığı istemediklerini belirtti.

TÜRKİYE'YE ÖVGÜLER

Türk halkı ile gurur duyduklarını ifade eden Hikmetyar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk halkı, İslam dünyası için gurur kaynağıdır. 15 Temmuz kalkışmasında halkın gösterdiği mücadele de gurur vericidir, Türkler dünyaya Türkiye'nin güçlü olduğunu gösterdi. Türk halkı, İslam dünyasının liderliğini almaya layıktır. Biz de Türklerin şanlı geçmişini koruması için dua edeceğiz."

BARIŞ ANLAŞMASI

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında geçen sene barış anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir yerleşke yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu.

TALİBAN'A SON ŞANS

Öte yandan Afganistan Devlet Başkanı Gani, Afganistan'ın başkenti Kabil'de 23 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Uluslararası ''Kabil Süreci'' Konferansı'nda konuştu. Eşref Gani, ''Taliban, hükümet ile barış görüşmelerini yapmak istiyorsa onların ofis açmasına izin vereceğiz. Bu da Taliban'ın son şansı olacak" dedi. Başta ABD, Türkiye, İran ve Pakistan olmak üzere 23 ülkeden temsilcilerin katıldığı Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen konferansta konuşan Gani, ''Taliban, hükümet ile barış görüşmeleri yapmak istiyorsa onların ofis açmasına izin vereceğiz. Bu da Taliban'ın son şansı olacak." dedi.

Afganistan'da barışın sağlanması için tüm çabalara rağmen Pakistan'dan yeterli destek alamadıklarını dile getiren Gani, Afganistan hükümetinin, Pakistan'ın bu konuda net olmasını istediğini vurguladı. Gani, tüm muhalif gruplarla barış görüşmelerini yapmaya hazır olduklarını aktardı. Eşref Gani, Afganistan'ın bütün komşularıyla daha güçlü siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmayı hedeflediğini ve bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

''AFGANİSTAN'DA 11 BİN YABANCI TERÖRİST BULUNUYOR''

Tahminlere göre, Afganistan'da 11 bin yabancı terörist bulunduğuna dikkati çeken Gani, bu sayının iki sene önce 200 olduğunun altını çizdi. Gani, 2015 ve 2016 yıllarında çeşitli olaylarda 70 bin Afganistan vatandaşının öldüğünü veya yaralandığını söyledi. Eşref Gani, ''Bizim de eksikliklerimiz var, kendi içimizdeki bazı sorunların ülkedeki istikrarsızlığın artmasında önemli rolü var, bu eksiklikleri gidermek için uğraşacağız." diye konuştu. Konferans sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Toplantı alanına giden tüm caddeler trafiğe kapatılırken, güvenlik nedeniyle Kabil'de tüm resmi kurumlar tatil edildi.

Yorumlar