Hikmet Tekin kimdir, nerelidir, neden öldü?

Hikmet Tekin kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve neden öldürüldü? İşte Tekin hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
Hikmet Tekin kimdir, nerelidir, neden öldü?

Hikmet Tekin, Türkiye'de MHP tarafından kazanılan ilk belediye başkanlığını alan isimdir. MHP'nin aynı zamanda Doğu Anadolu'da da kazandığı ilk belediye olan Bingöl Belediyesinin 1977 yılında başkanlık koltuğuna oturan Hikmet Tekin, 2 yıl sonra düzenlenen suikastle terör örgütü mensupları tarafından katledildi. Peki, Hikmet Tekin kimdir, nerelidir, neden öldürüldü?

Belediye Başkanı Tekin'in otomobili, 12 Ağustos 1979'da Bingöl'ün Genç ilçesi İçmeler mevkisinde teröristlerce pusuya düşürülmüştü. Tekin ile annesi ve kardeşinin şehit olduğu saldırıdan, yeğeni Selma yara almadan kurtulmuştu.

Hikmet Tekin, 1950 yılında Bingöl'de doğdu, ilk ve ortaöğrenimini kentte tamamladı. Bingöl Lisesinden mezun olan Tekin, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nü bitirdi.

Bir süre Kredi ve Yurtlar Kurumunda (KYK) çalışan Tekin, KYK İstanbul Atatürk Öğrenci Yurdu Müdür Yardımcılığı ve Elazığ Öğrenci Yurdu Müdürlüğü yaptı. 11 Aralık 1977 Mahalli İdareler Seçimleri'ne MHP'den aday gösterilen Tekin, oyların yüzde 33'ünü alarak 27 yaşında Bingöl Belediye Başkanı seçildi.

HİKMET TEKİN NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Hikmet Tekin'in cinayete kurban gittiği yıllarda Türkiye'de "sağ-sol" çatışmasının zirveye çıktığı hatta 12 Eylül darbesine sebep teşkil edecek derecede yükseldiği dönemlerdi. Sol görüşlü örgütler tarafından sık sık hedef alınan Ülkücü kesim arasında yer alıyordu. 

Öğrencilik yıllarında Ülkücü gençliğin lider isimleri arasında yer alarak sol örgütlerin ölüm listeleri arasına girmişti. Öğrenciliğinden sonra da bu örgütlerin hedefinden kurtulamadı. 

1977 yılında yapılan yerel seçimlerde henüz 27 yaşındayken belediye başkanı seçildi. Bu sadece bir belediye kazanmak değildi; aynı zamanda MHP'nin ilk kazandığı belediye başkanlığı oldu.

Belediye Başkanlığını kazandıktan sonra kendisine yönelik tehditler yoğunlaşmış, ardından bunu silahlı saldırılar takip etti. İlk silahlı saldırıda evleri otomatik silahlarla taranmış, yara almadı. Ancak sol örgütlerin yaptığı ikinci saldırıda ağır şekilde yaralanmış, önce Bingöl Devlet Hastanesine, daha sonra da Elazığ Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada derhal ameliyata alınmış, ancak ameliyat sırasında verilecek olan kanın yanlış kan olduğu anlaşılınca bizzat Başbuğ rahmetli Alparslan Türkeş tarafından özel ambulans uçakla Ankara’ya, Ankara Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmıştı.

Hikmet Tekin, bu saldırıdan ancak bir böbreğini kaybederek kurtulmuştu.  Buna rağmen taburcu olduktan sonra raporunu bile kullanmadan tekrar Bingöl’deki görevine başlamıştı.

1979 yılının Ramazan ayında Genç ilçesindeki ablasına iftara gittikten sonra içinde annesi, ablası ve kardeşinin bulunduğu araç teröristler tarafından pusuyu düşürüldü. 

Pusuda, Hikmet Tekin ile birlikte annesi ve kardeşi Ahmet Tekin de hayatını kaybetti. Ablası ise yaralı olarak kurtuldu. 

 

Yorumlar