HGS ceza sorgulama ve bakiye öğrenme nasıl yapılır?

HGS ceza sorgulama, HGS bakiye öğrenme nasıl yapılır? sorularının yanıtı araçları ile otoyol ve köprülerden geçtikten sonra ceza ve bakiye sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
HGS ceza sorgulama ve bakiye öğrenme nasıl yapılır

HGS ceza sorgulama, HGS bakiye öğrenme nasıl yapılır? sorularının yanıtı sıkça Google üzerinden araştırılmaya devam ediyor. Peki, HGS ceza ve bakiye öğrenme nasıl yapılır?

HGS, ya da açılımı ile Hızlı Geçiş Sistemi, otoyol ve köprü geçişlerinde 17 Eylül 2012 tarihinden bu yana pasif RFID teknolojisi kullanılarak yapılan ödeme sistemidir. Otoyol ve köprülerde bulunan gişelerden geçen araçları plakalarından tanıyan sistem otomatik olarak araçlardan ödeme alır. Uygulama ile pek çok kolaylık gelirken gişelerde uzun araç kuyruklarının oluşmasının önüne geçiliyor ve zamandan tasarruf sağlanıyor. 

Otoyol ve köprülerden geçen araçların HGS bakiyelerinde limit olmadığı durumda 15 günlük bir süre tanınır. Bu süre içinde HGS yüklemesi olmazsa normal şartlarda alınan ücretten daha fazlası tahsil edilir. Bu duruma düşmek istemeyen vatandaşların geçiş yaptıktan en az 15 gün sonra bakiyelerini kontrol etmesi ve eksik olması durumunda yükleme yapması gerekmektedir. Aksi durumda normal ücretten kat kat fazlasını ödemek durumunda kalabilirler. 

HGS BAKİYE ÖĞRENME

HGS bakiyesi  sorgulamak için birbirinden farklı alternatifler bulunmaktadır. İsteyen HGS kullanıcısı, müşteri hizmetlerini arayarak, isteyen e-devlet veya PTT sitesi üzerinden HGS bakiye sorgulaması yapabilmektedir. 

Bunun için PTT müşteri hizmetlerinin 444 1 778 numarasını veya Karayolları Genel Müdürlüğü OGS-HGS danışma hattı olan 0 850 460 60 60 numarasını arayarak sorgulama yapabilirsiniz. Yukarıdayer alan müşteri hizmetleri ve danışma hattı numaralarından birini arayarak HGS cihazının içindeki bakiyenin öğrenilmesi mümkündür.

HGS bakiye sorgulama için diğer bir yöntem ise e-Devlet sistemi aracılığıyla HGS bakiye sorgulama yapmasıdır.. Bunun için e-devlet sistemine girip ilgili sayfasına giriş yapmak gerekir. İlgili sayfaya yönlendirilmek için ise önce sisteme giriş yapılması gerekir.

HGS bakiye öğrenmenin bir diğer yolu ise Ptt.gov.tr adresinde ki ''HGS Bakiye Sorgulama'' bağlantısına giderek burada sizden istenen bilgileri girdikten sonra bakiye sorgulaması yapmaktır. 

HGS GEÇİŞ İHLALİ NASIL SORGULANIR?

Ücretli geçiş noktalarından geçiş yapıldığı sırada HGS bakiyenizden herhangi bir ücret kesemez ise kameralar tarafından bu durum tespit edilir ve kamera tarafından okunan plakaya cezalı geçiş uyarısı yapılarak sisteme bildirilir. Bu durumda verilen süre içinde bakiyeden ücret tahsil edilmezse ceza uygulanabilir. Otoyol ve köprülerden geçiş yapan sürücüler sürücüler ihlalli geçiş yaptıklarını düşünüyorlar ise sorgulama yapıp bu durum hakkında bilgi sahibi olarak geçiş ücretini ödeyebilir ve cezadan kurtulabilir.

HGS geçiş ihlali sorgulaması yapmak için PTT'nin resmi internet sitesi veya E-Devlet portalı üzerinden ceza olup olmadığı öğrenilebilir. Bu mecralarda bulunan ''HGS Geçiş İhlali'' kısmı üzerinden kaçak geçişler ile alakalı bilgi edinilebilir.

HGS geçiş ihlali sorgulama yapmak için PTT'nin Müşteri Hizmetleri Resmi İnternet Sitesi üzerinden araç plaka numarası ile sorgulama yapılabilir.

HANGİ DURUMLAR GEÇİŞ İHLALİNDEN SAYILIR?

Geçiş ihlalinin temel nedeni HGS cihazında bakiye bulunmamasıdır. Cihazın içerisine 15 günlük süre içinde bakiye yüklenirse ceza işlemi uygulanmaz. Geçiş ücreti cihazın bakiyesinden tahsil edilir.

Geçiş noktalarından geçerken araçta HGS cihazı bulunmuyorsa bu durumun yaptırımı farklıdır. Böyle bir durumda sürücü hem aracına HGS cihazı taktırmalı hem de içine bakiye yüklemelidir. Aksi durumda hem HGS taktırmadan geçtiği hemde geçiş ücreti ödenmediği için ceza kesilebilir. Bunun cezası ise bakiyenin olmamasından daha farklıdır. Bu sebeple, geçiş ihlali nedeniyle ceza ödemek istemeyen vatandaşaların bakiyesi yoksa bakiye yüklemesi, HGS kartları yoksa edinmeleri gerekir.

 HGS BAKİYE YÜKLEMESİ NASIL YAPILIR?

Şehir içi ve şehir dışındaki ücretli otoyol ve köprüleri kullanan sürücülerin HGS kartında devamlı olarak bakiye bulunması gerekiyor. Bakiye bulunmadığı durumlarda geçiş yapıldığı zaman ceza işlemi uygulanıyor ve normal geçiş ücretinden çok daha fazlası tahsil ediliyor. Kartına bakiye yüklemesi yapmak isteyen kullanıcılar nasıl yükleme yapılacağına ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. HGS bakiye yüklemesi için PTT şubelerinden ya da mobil uygulama kullanılarak bakiye yüklemesi yapılabilir. HGS kartına yükleme yapmanın başka bir çok yolu vardır onlardan biri ise kartın alındığı bankanın gişelerinden ya da o bankanın internet şubesi veya mobil şubesi üzerinden bakiye yüklemesi yapılmasıdır. Öte yandan HGS bakiye yükleme işlemi için PTT yetkili kurumlardan biridir. Bunun için e PTT AVM hizmetinden yararlanılabilir.

Yorumlar