Heyet Tahrir Şam üyeleri ve binlerce mülteci İdlib'e gidiyor

BEYRUT (AA) - Lübnan'da, Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam (Şam Kurtuluş Kurulu) arasında varılan ateşkes anlaşmasının üçüncü aşamasında, kurul üyeleri ve binlerce Suriyeli mülteci, İdlib'e gitmek üzere Lübnan'dan ayrıldı.Lübnan'ın...

Google Haberlere Abone ol
Heyet Tahrir Şam üyeleri ve binlerce mülteci İdlib'e gidiyor

BEYRUT (AA) - Lübnan'da, Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam (Şam Kurtuluş Kurulu) arasında varılan ateşkes anlaşmasının üçüncü aşamasında, kurul üyeleri ve binlerce Suriyeli mülteci, İdlib'e gitmek üzere Lübnan'dan ayrıldı.

Lübnan'ın Arsal kasabasında Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasında 6 gün devam eden çatışmaları sona erdiren ve 27 Temmuz günü başlayan ateşkes anlaşmasının üçüncü aşaması, Heyet Tahrir Şam üyeleri ve binlerce Suriyeli mültecinin yaklaşık 200 otobüs ile Arsal'dan ayrılmasıyla başlamış oldu.

Bu sabah ilk otobüslerle Heyet Tahrir Şam üyeleri ve ailelerinin bölgeden ayrılmasının ardından, ikindi saatlerinde Suriyeli mültecilerin bindiği son otobüs Arsal kasabasından hareket etti. İlk olarak Suriye'nin Filita kasabasına gidecek olan yaklaşık 200 otobüslük kafile daha sonra Humus ve Hama'dan geçerek İdlib'e ulaşacak.

Tüm otobüslerin İdlib'e ulaşmasının ardından Heyet Tahrir Şam'ın uzun süredir rehin tuttuğu 5 Hizbullah üyesini serbest bırakması ile üçüncü aşaması tamamlanmış olan anlaşma sona erecek.

Anlaşma kapsamında kafile ile Arsal'dan İdlib'e giden 120 civarında Heyet Tahrir Şam üyesinin yanlarına sadece hafif silahları almasına izin verildi.

Arsal'dan ayrılan kafileye Filita'ya kadar Lübnan Kızılhaç Örgütü, Filita'dan İdlib'e kadar da Suriye Arap Kızılayı eşlik edecek. İdlib'e geçecek 7 bin kişinin yanı sıra ismini yazdıran yaklaşık 3 bin mülteci de Suriye'nin Kalemun bölgesine gidecek.

- Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasındaki anlaşmanın birinci ve ikinci aşaması

Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasındaki anlaşmanın ikinci aşamasında dün gece Arsal'da kaçırılan 3 Hizbullah mensubuna karşılık Lübnan cezaevlerinde tutulan ve haklarında herhangi bir hüküm verilmeyen 3 Heyet Tahrir Şam üyesi takas edilmişti.

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen anlaşmanın ilk aşamasında ise, taraflar arasında cenaze takası yapılmıştı. Takas kapsamında 9 Heyet Tahrir Şam mensubunun cenazesine karşılık 5 Hizbullah üyesinin cenazesi teslim edilmiş, ayrıca "Heyet Tahrir Şam'a mazot taşıdığı" iddiasıyla Lübnan askerleri tarafından tutuklanan bir Suriyeli kadın mülteci ile çocuğu da serbest bırakılmıştı.

- Arsal operasyonu

Hizbullah, Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Arsal kırsalı ile Suriye içinde yer alan Kalemun ve Filita hattındaki silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam'a karşı, 21 Temmuz Cuma günü Suriye rejiminin de hava desteğiyle bir askeri operasyon başlatmıştı.

Lübnan ordusunun katılmadığı çatışmalar 6 gün sürmüş ve 27 Temmuz'da ateşkes ilan edilmişti. Hizbullah'a yakın kaynaklar söz konusu çatışmalardaki askeri kayıplar hakkında net sayı vermezken, Heyet Tahrir Şam çok sayıda Hizbullah militanının öldürüldüğünü iddia etmişti.

Yorumlar