Heyet Tahrir Şam üyeleri Lübnan'dan İdlib'e gidiyor

- Suriye'nin İdlib kentine gidecek 12 otobüslük ilk kafile yola çıktı - Taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle diğer kafilelerin Lübnan'dan ayrılışı yarına kaldı

Google Haberlere Abone ol
Heyet Tahrir Şam üyeleri Lübnan'dan İdlib'e gidiyor

BEYRUT (AA) - Hizbullah ile varılan anlaşma kapsamında Suriye'nin İdlib kentine gidecek Heyet Tahrir Şam (Şam Kurtuluş Kurulu) üyeleri ve ailelerini taşıyan ilk kafile, Lübnan'ın Arsal kasabasından ayrıldı.

Arsal'dan öğle saatlerinde yola çıkan 12 otobüslük ilk kafile, öncelikle Suriye'nin Lübnan sınırındaki Filita kasabasına gidecek. Kafilenin burada Arsal'dan yarın ayrılacak diğer otobüsleri beklemesi öngörülüyor.

Zira, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle diğer kafilelerin Lübnan'dan ayrılışı yarına kaldı. Heyet Tahrir Şam, İdlib'e gidecek yaklaşık 7 bin kişinin tek seferde götürülmesi şartını koştu.

AA muhabirinin bölgedeki kaynaklardan aldığı bilgiye göre, yaklaşık 7 bin kişiyi taşıyacak sayıda otobüsün bulunması durumunda yarın İdlib'e yolculuğun yeniden başlayacağı tahmin ediliyor. An itibarıyla Arsal'da 70 otobüs boş bekliyor.

Arsal'dan ayrılan otobüs kafilesine Filita'ya kadar Lübnan Kızılhaç Örgütü, Filita'dan İdlib'e kadar da Suriye Arap Kızılayı eşlik edecek.

Suriye'ye gitmek için ismini yazdıran 10 binden fazla mülteci, Arsal'daki kamplarda kendilerini götürecek otobüslerin gelmesi için beklemeye devam ediyor. İdlib'e gidecek 7 bin kişinin yanı sıra ismini yazdıran yaklaşık 3 bin kişi de Suriye'nin Kalemun bölgesine gidecek.

- Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasındaki "cenaze takası"

Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasındaki anlaşmanın ilk aşaması gereğince dün, taraflar arasında cenaze takası yapılmıştı. Takas kapsamında 9 Heyet Tahrir Şam mensubunun cenazesine karşılık 5 Hizbullah üyesinin cenazesi telim edilmiş, ayrıca "Heyet Tahrir Şam'a mazot taşıdığı" iddiasıyla Lübnan askerleri tarafından tutuklanan bir Suriyeli kadın mülteci ile çocuğu da serbest bırakılmıştı.

Lübnan Emniyet Müdürlüğü gözetiminde gerçekleşen takas işlemi sırasında cenazeler Lübnan Kızılhaç Örgütü'ne ait ambulanslar ile taşınmıştı.

- Lübnan-Suriye sınırındaki gerginlik

Hizbullah ile Heyet Tahrir Şam arasındaki çatışmaların yaşandığı Arsal bölgesi, cumartesi günü, yerel ve uluslararası basın tarafından görüntülenmişti. Hizbullah'a ait çok sayıda kontrol noktası ve askeri kampların bulunduğu bölgede, Lübnan ordusuna bağlı herhangi bir askeri birimin olmaması dikkati çekmişti.

Yaklaşık yüzde 90'ının Hizbullah kontrolünde olduğu bölgede, 27 Temmuz Perşembe günü sabah saatlerinde başlayan ateşkese rağmen gerginlik hala devam ediyor.

- Arsal operasyonu

Hizbullah, Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Arsal kırsalı ile Suriye içinde yer alan Kalemun ve Filita hattındaki silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam'a karşı, 21 Temmuz Cuma günü Suriye rejiminin de hava desteğiyle bir askeri operasyon başlatmıştı.

Lübnan ordusunun katılmadığı çatışmalar 6 gün sürmüş ve 27 Temmuz'da ateşkes ilan edilmişti. Hizbullah'a yakın kaynaklar söz konusu çatışmalardaki askeri kayıplar hakkında net sayı vermezken, Heyet Tahrir Şam çok sayıda Hizbullah militanının öldürüldüğünü iddia etmişti.

Yorumlar