Her 10 ölümden bir tanesinin sebebi sigara

Ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açan, günümüzdeki hastalıkların ve ölümlerin nedenleri arasında en önde gelen sigaranın, dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sebebi olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Her 10 ölümden bir tanesinin sebebi sigara

Ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açan, günümüzdeki hastalıkların ve ölümlerin nedenleri arasında en önde gelen sigaranın, dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sebebi olduğu belirtiliyor.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü kapsamında Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kalp rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olan sigara kullanımından dolayı, Türkiye’de akciğeri hasar görmüş 3 milyon kişinin bulunduğu bildirildi. Dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sebebi olan sigaradan dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin, Türkiye’de ise 100 bin kişinin öldüğü kaydedildi.

"Ülkemizde 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı sebeplerle ölmektedir"

Açıklamada "Tütün kullanımı, ciddi halk sağlığını sorunlarına yol açan ve günümüzdeki hastalıkların ve ölümlerin nedenleri arasında en önde gelen risk faktörüdür. Tütün ürünleri yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir. Kalp rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Ülkemizde sigara nedeniyle akciğeri hasar görmüş 3 milyon kişi bulunmaktadır. Dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sebebidir. Dünyada yaklaşık 6 milyon kişi, ülkemizde 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı sebeplerle ölmektedir" denildi.

"Her yıl 17 bin kişi sigara dumanına maruz kalıp ölüyor"

Sigara kullanan kişilerin sadece kendi sağlıklarını tehlikeye atmadığı aynı zamanda çevrelerindeki insanları da olumsuz etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, "Her yıl pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerden 17 bini hayatını kaybetmektedir. Maddi olarak da hem bireye hem ülke ekonomisine ciddi zararları bulunmaktadır. Her geçen yıl tütün ürünleri kullanımı artmakta ve gençlerde başlama yaşı hızla düşmektedir. Ergenlik döneminde sigara kullanan kişilerin yaşam süreleri kullanmayanlara oranla 20 yıl daha kısa olduğu görülmüştür. Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Tütünle mücadelede asıl amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. Diğer önemli amacımız ise bağımlı olan kişilere yardımcı olabilmektir" ifadeleri kaydedildi.

Yorumlar