Hem cilde hem dişe: Kızılcık

Kızılcık meyvesi adet vitamin deposu.

Google Haberlere Abone ol
Hem cilde hem dişe: Kızılcık
Osmanlı mutfağında özellikle şerbet olarak yemeklere eşlik eden kızılcık meyvesi adeta vitamin ve mineral deposu.

Hem koruyucu sağlık hem de birçok derde deva olan şerbet, marmelat ve reçel olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Beslenme uzmanı Nihal Kahraman Saraç, bu değerli meyvenin tüketiminin son yıllarda giderek azaldığını söylüyor. 

Kızılcığın, hastalıklardan korunmak ve tedaviye yardım amaçlı tüketilebileceğini dile getiren Saraç, bu küçük meyvenin tam bir antioksidan kaynağı olduğunu bilgisini veriyor ve ekliyor: "Kanserden korumaya yardımcı olur. Enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunuyor. Mide, bağırsak gibi sindirim sistemi organlarını kuvvetlendirir ve karaciğer sağlığını korur. Soğuk algınlıklarının neden olduğu hastalıkların tedavisinde etkilidir. Diş sağlığını korur, çürümeleri önler. Cilt sağlığına da faydalıdır. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Kemikleri güçlendirir. Kabızlık şikâyetine iyi gelir." 



ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR TÜKETMELİ

Saraç, çocukların gazlı ve sağlıksız bol şekerli meyve suları yerine kızılcık şerbeti tüketmelerini, ayrıca marmelat ve reçel olarak da tüketilebileceğini vurguluyor. Çocukların vücut direncinin artması ve hastalıklardan korunması için beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Saraç, "Özellikle marmelatı çocuklar sevecektir. Ancak şerbetin, marmelatın ve reçelin çok şeker içermemesi gerekir" uyarısında bulunuyor.

Yorumlar