HDP'li vekil kaymakamı öldürmeye teşebbüsten tutuklandı

Gözaltına alınarak tutuklananlar arasında bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Uludere eski Kaymakamı Naif Yavuz'u linç eden kalabalığı yönetmekle, kaymakamı öldürmeye teşebbüsten tutuklandı

Google Haberlere Abone ol
HDP'li vekil kaymakamı öldürmeye teşebbüsten tutuklandı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekili tutuklandı. Tutuklanan milletvekillerinden birinin dosyası dikkat çekici. Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Uludere olayı sırasında taziyeye giden kaymakamı öldürmeye teşebbüsten tutuklandı. Encü'nün kaymakam Naif Yavuz'u öldürmeye çalışan kalabalığı yönettiği, "Öldürün, yakın" şeklinde talimatlar verdiği, suçlama dosyasında yer aldı. 

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmada ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle gözaltına alınan, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encu, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan tutuklanırken, Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.
Haklarında gözaltı kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün yurt dışında olduğu bildirildi.



İfade vermeye gitmeyen milletvekillerine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun ise "askeri yasak bölgelere girmek, halkı askerlikten soğutma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs, terör örgütü propagandası yapma, zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarını işlediğine yönelik dosyaları bulunuyor.

Encu hakkında Şırnak Uludere'de 34 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin taziye ziyaretinde bulunmak, hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla görüşmek üzere bölgeye giden dönemin Kaymakamı Naif Yavuz'un yaralanması nedeniyle "öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediği dosyası da bulunuyor. Fezlekede Encu'nun, Kaymakam Yavuz'a yönelik, "Vurun, öldürün, ateşe atın, yakın" şeklinde ifadeler kullandığı, beraberindeki grupla saldırıda bulunmak suretiyle Yavuz'un hayati tehlike geçirecek şekilde yaralanmasına neden olduğu ve "iştirak halinde yaralamak suretiyle kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediği belirtiliyor.

Yorumlar

ihsan bu katiller idam edilmiyecekte kim idam edilecek şu topraklar ohal varken acele temizlensin bunlardan