HDP'li firari vekillerin dokunulmazlıkları düşürülüyor

HDP'nin çeşitli suçlamalarla haklarında yakalama kararı çıkarılan iki milletvekilinin, Meclisteki devamsızlıkları nedeniyle dokunulmazlıkları kaldırılacak.

Google Haberlere Abone ol
HDP'li firari vekillerin dokunulmazlıkları düşürülüyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

Terör örgütüne yardım, yataklık, örgüt propagandası yapmak gibi suçlamalarla haklarında arama kararları bulunan HDP Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ile Faysal Sarıyıldız’ın “Meclise devamsızlık” nedeniyle dokunulmazlıkları düşürülüyor. Dokunulmazlıkların düşürülmesi için Meclis alt komisyonu kuruldu. Komisyon yapacağı istişarelerden sonra hazırlayacağı kararı Meclis Başkanlığına sunacak. Karar genel kurulda okunduktan sonra iki vekilin dokunulmazlığı düşmüş olacak. 

TBMM İçtüzüğüne göre TBMM Başkanı yazıyla başvuran milletvekiline 10 günü aşmamamak üzere izin verebiliyor. Daha uzun süreli izinler için Başkanlık Divanının teklifi üzerine Genel Kurul karar verebiliyor. Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının 3 aylığı kesiliyor. Bir yasama yılı içinde aralıksız 2 ay veya daha fazla izin almış olan milletvekillerine ödenek ve yolluklarının verilebilmesi Başkanlık Divanının teklifi üzerine Genel Kurulunu kararına bağlı. HDP milletvekillerinin itirazları kabul edilmezse “çalışmadıkları” gerekçesiyle maaşlarına eklenen “yolluk” bölümleri kesilecek.

Şu ana kadar HDP'den Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği, hakkında kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle, düşürülmüştü.

Yorumlar