HDP'den CHP ve İyi Parti'yi üzecek açıklamalar

Yerel seçimlerde verdiği destekle CHP'nin İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri'ni kazanmasını sağlayan HDP, Millet İttifakı bileşenlerini üzecek açıklamalarda bulundu. HDP'den gelen açıklamada artık ittifaka destek verilmeyeceği belirtildi.

CHP ve İYİ Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP ile gerçekleştirdiği ittifakı gizlemeye çalışsa da HDP'den açık bir şekilde ittifak yapıldığına dair açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Gaziantep'te yaptığı konuşmada, '31 Mart seçimlerinde desteklediğimiz demokratik güç birlikleri kıymetliydi' diyerek ittifakı itiraf eden HDP'li Pervin Buldan, 'Bundan sonraki süreçte kimse bizden aynı tavrı beklemesin' ifadesini kullandı.

HDP'nin desteğini çekmesi, CHP yandaşı medyada, "Çözüm Süreci yeniden mi başlıyor" şeklinde sorulu yorumlar ve değerlendirmelere neden oldu.

Bazı gazeteciler ve haber siteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde yaptığı açıklamaların HDP'nin kararında etkili olduğunu ileri sürdü. 

CHP yanlısı medyada yer alan iddialarda, Erdoğan'ın, "Çözüm sürecini bitiren HDP değildi, HDP olmadı, HDP olmamıştır. Dolmabahçe Mutabakatı’ndan hemen sonra ‘Ben tanımıyorum’, ‘Ben bu süreci başlatmadım’ diyerek, 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında bu ülkede zulüm ve baskı uygulayan, herkesi tutuklatan, bu ülkenin iradesine saygısızlık yapan, Kürtlerin iradesine saygısızlık yapan bir iktidardan, Cumhurbaşkanı’nından beklenen ancak budur." şeklindeki gözleri Çözüm Süreci'nin yeniden başlayacağı anlamına geliyor.