Hazine ile KGF arasında protokol imzalandı (2)
- Başbakan Yardımcısı Şimşek: - "İhracat seferberliği dönemindeyiz, yatırım, istihdam ve ihracat seferberliği. Artık hiçbir firma sırtını sadece iç piyasaya, iç piyasa dinamiklerine dayayarak, sürdürülebilir bir iş modeli kuramaz" - "Hazine destekli kefalet bankaların sermaye yeterlilik oranlarını da olumlu yönde etkileyecek. Bankalarımızın elini tutan hiçbir şey yok. Güçlü bir şekilde 250 milyar lirayı değerlendireceğiz" - "Daha dengeli, sürdürülebilir, kapsayıcı, daha yüksek bir büyüme dönemine hem yapacağımız ilave reformlarla hem de bu attığımız adımlarla gidebileceğiz"
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İhracat seferberliği dönemindeyiz, yatırım, istihdam ve ihracat seferberliği. Artık hiçbir firma sırtını sadece iç piyasaya, iç piyasa dinamiklerine dayayarak, sürdürülebilir bir iş modeli kuramaz." dedi.
Şimşek, Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) arasında kredi kefalet sistemine ilişkin düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, sistemle sadece KOBİ'lere finansmana erişimin önünü açmadıklarını, KOBİ dışındaki firmalara da bu imkanı sağlayarak daha geniş bir kullanıcı kitlesini hedeflediklerini söyledi.
Sistem çerçevesinde KOBİ'lere 12 milyon liraya kadar kredi verilebileceğine işaret eden Şimşek, KOBİ dışındaki daha büyük firmalara da 50 milyon liraya kadar bankaların doğrudan doğruya, geriye kalanın da Kredi Garanti Fonu'nun değerlendirmesine tabi tutularak kredi verileceğini kaydetti.
İhracatçı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan işletmelerin tümüne yüzde 100'e kadar Hazine kefaletiyle kredi sağlama imkanı sunduklarını anlatan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Artık ihracat seferberliğinin zamanı. Özellikle geçenlerde biz iş alemiyle bir araya geldiğimizde yapılan bir ankette şunu gördük, TOBB üyelerinin yüzde 80'i hiç ihracat yapmıyorlar. Bu çok ciddi bir sorun. İhracat seferberliği dönemindeyiz, yatırım, istihdam ve ihracat seferberliği. Artık hiçbir firma sırtını sadece iç piyasaya, iç piyasa dinamiklerine dayayarak, sürdürülebilir bir iş modeli kuramaz. Türkiye'nin hem dövize ihtiyacı var hem de içeride zaman zaman yaşanabilecek iniş ve çıkışlara yönelik olarak çok ciddi dış pazarlar var. Bunu dengelemesi lazım. Pazar çeşitlendirmesine mutlaka gidilmesi lazım."
Yeni düzenlemeyle diğer kesimlere de kefalet oranlarını artırdıklarını dile getiren Şimşek, KOBİ tanımına haiz yararlanıcılar için azami kefalet oranını yüzde 85'ten yüzde 90'a, KOBİ tanımı dışındaki kullanıcılar için ise bu oranı yüzde 75'ten yüzde 85'e çıkardıklarını hatırlattı.
-"Sistem çalışıyor, doğru kurgulandı artık uçuşa geçecek"
Gerek kefalet limitleri, gerek genel anlamda miktar anlamında bütün alanlarda ciddi adım atıldığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
"Yeni sistemimize ilişkin bir önceki Bakanlar Kurulu kararı ekim sonunda çıkmıştı. Ekim sonunda biz sistemi hızlandırmak için birtakım adımlar attık. Kredi kefalet sistemi gerçekten çalışıyor. 2009-2016'nın ekim sonuna kadar Kredi Garanti Sistemi üzerinden sağlanan kefaletlerin bakiyesi sadece 4 milyar lira. Halbuki son 4 ayda 18 milyar liraya çıktı. Şimdi kanun çıktı, Bakanlar Kurulu çıktı, bugün protokol imzalıyoruz ve 250 milyar liralık bir limit. Şimdi bu yeni sistemle birlikte inanıyorum ki çok hızlı bir şekilde KOBİ'lerimiz finansmana erişecek. Çünkü 4 ayda 18 milyar lira ciddi bir rakam. Firma sayısı da aynı şekilde artmış, 2009-2016 yılının ekim sonuna kadar Hazine kefaletinden yararlanan firma sayısı 11 bin, halbuki son 4 ayda bu rakam 70 bine çıkmış. Dolayısıyla sistem çalışıyor, sistem doğru kurgulandı ve şimdi sistem uçuşa geçecek."
Şimşek, gelecek dönemde gerek kredi üst limitlerindeki kefalet oranlarındaki artışın, gerekse komisyon oranlarında düşüşün ciddi bir rahatlama sağlayacağını belirtti.
Zor durumdaki firmalara el uzattıkları için komisyonu da "onbinde üçe" indirdiklerini hatırlatan Şimşek, bununla da sadece kredi garanti kurumunun masraflarının karşılanmasının amaçlandığını söyledi. Şimşek, "Zor durumdaki firmalara el uzatırken, komisyon da fiilen aslında bir anlamda kaldırılmış oluyor. Sadece ufak bir masraf karşılanmak üzere onbinde üçlük bir komisyon söz konusu." dedi.
-"Bankaların sermaye yeterlilik oranını da olumlu etkileyecek"
Söz konusu destekte bankaları da teşvik edecek bir husus olduğuna işaret eden Şimşek, "Hazine destekli kefalet birinci dereceden teminat olarak değerlendirildiği için Hazine destekli bu sistem ile sağlanan krediler bankaların sermaye yeterlilik oranlarını da olumlu yönde etkileyecek. Bankalarımızın elini tutan hiçbir şey yok. Güçlü bir şekilde 250 milyar lirayı değerlendireceğiz. Amacımız yatırımları, istihdamı, ihracatı artırmak, özü bu. Biz üretenin, istihdam sağlayanın ve dışarıya satanın yanındayız. Eskiden bunu belki politik olarak ifade ediyorduk, şimdi fiilen sahada bütün kolaylıkları sağlayarak buradayız." diye konuştu.
-"İhracatçıya pozitif ayrımcılık yaptık"
Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini, darbe girişimi ve terör saldırılarının yaşandığını, ekonomiye ilişkin birçok tedbir aldıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bu tedbirler belki ortalık toz duman iken arzulanan etkiyi güçlü bir şekilde göstermiyor. Ama inanıyorum ki 16 Nisan'da güçlü bir 'evet'ten sonra memleketin önü açılacak ve belirsizlikler ortadan kalkacak. Belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte bu yatırım teşvikleri, yatırım seferberliği... Bütçede ihracat desteklerini üçe katladık. Reel sektöre krediye erişim noktasında da taşınır rehni reformu yaptık. Artık KOBİ'lerin alacakları ve makine teçhizatı da teminat olarak kullanılabilecek. Şimdi, Hazine olarak da 250 milyar liralık kredi garanti sistemini oluşturduk. Dolayısıyla ben inanıyorum ki uzun bir süredir yaşadığımız iç ve dış şoklar nedeniyle bir şekilde etkilenmiş olan ekonomimiz tekrar güçlü bir şekilde yeniden yüksek büyüme patikasına oturacak, sadece belirsizliklerin azalması gerekiyor."
İhracatçıların finansmana erişim problemlerinin giderilmesi ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin de artacağına inandıklarını ifade eden Şimşek, bunun dış dengeyi de olumlu etkileyeceğini söyledi. Şimşek, "İhracatçıya yönelik pozitif ayrımcılık yaptık, yüzde 100 kefalet, bu çok önemli. Dolayısıyla inanıyorum ki daha dengeli, daha sürdürülebilir, daha kapsayıcı, inşallah daha yüksek bir büyüme dönemine hem yapacağımız ilave reformlarla hem de bu attığımız adımlarla gidebileceğiz." dedi.
Konuşmaların ardından Hazine ile KGF arasındaki protokolü, Başbakan Yardımcısı Şimşek, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli imzaladı.
(Bitti)
Yorumlar