Hazine İBB'ye verdiği yalıları geri aldı
İBB yönetiminin 2040 yılına kadar kira sözleşmesi bulunan THY'den alarak satmaya çalıştığı Boğaz'daki iki yalı 'Hazine'ye devredildi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun basın toplantısı düzenleyerek, "Engelleme girişimi" adı altında propaganda yaptığı Boğaz'daki yalıların akıbeti belli oldu.
THY'ye 2040 yılına kadar kira sözleşmesiyle verilen yalıları satmak istediği belirtilen İmamoğlu, bunu başaramayınca, "Engelleniyoruz" şeklinde açıklama yapmıştı.
Tartışmaların büyümesi üzerine hükümet, her iki yalının mülkiyetini İBB'den alarak hazineye devretti.
Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetinin, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesinde alınarak Hazine'ye devredilmesine karar verildi.
Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları için İstanbul Valiliği'nde toplandı.
Komisyon, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetini İBB'den alarak Hazine'ye devretti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, söz konusu yalılar hakkında bazı iddialarda bulunmuş, yalıların kiracası konumundaki Türk Hava Yolları (THY) da bu iddialara yanıt vermiş ve İmamoğlu'na bazı sorular yöneltmişti.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: ZATEN HAZİNE ÜZERİNE TESCİLİYDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine'ye devredilen Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalıları hakkında açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bahse konu alanda yapılan tüm işlemler kanunların emrettiği şekilde uygulanmıştır” denildi.
Bakanlığın açıklaması şöyle:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan ‘Hatice Sultan ve Fehime Sultan Yalıları’ hakkında kamuoyunda yer alan gerçek dışı ve yersiz, hukuksuz ithamlarla ilgili olarak açıklama yapma zarureti duyulmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de yer aldığı 5 Eylül 2022’deki komisyon toplantısında; Hatice Sultan ve Fehime Sultan Yalılarının, daha önce Hazine adına tescilli olduğu ve ilgisi nedeniyle Hazineye devredilmesi gerektiği ortaya konmuştur.
Bu bakımdan; 2014 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesine yapılan devir işleminin 6360 sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesinin 5. Fıkrasına aykırılık teşkil ettiği hükmüne varılmıştır. Kanunun 1. Maddesinde; ‘Taşınmazların vasfı ve üzerindeki kamu hizmetleri dikkate alınarak ilgisine göre ilgili idarelere devrinin amaçlandığı, okul, cami, karakol binası gibi yerlerin vasfı ve durumu nazara alınarak belediyeler adına tescilinin mümkün olmadığı’ hükmü bulunmakta; okulların belediyelere devredilemeyeceği hususu hüküm altına alınmaktadır. Bahse konu alanda yapılan tüm işlemler kanunların emrettiği şekilde uygulanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak her şart altında hukukun gereğini yapacak, milletimizin menfaatini korumaya tüm gücümüzle devam edeceğiz.”
Yorumlar