"Hazar Denizi'yle ilgili kararlar mecliste onaylanmalı"

- İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Hazar Denizi'yle ilgili kararlarda meclis onayı gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
"Hazar Denizi'yle ilgili kararlar mecliste onaylanmalı"

İSTANBUL (AA) - İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Hazar Denizi için alınacak her türlü statü kararının İran Meclisi tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'nın haberine göre, Felahetpişe, Hazar Denizi konusunun ülke sınırlarıyla ilgili olduğunu belirterek "Hazar Denizi, ülke sınırlarını tayin etmesi bakımından hassas bir konudur." dedi.

Meclisteki Hazar Denizi'yle ilgili tartışmalara atıf yapan Felahetpişe, "Alınacak her türlü statü kararının meclis tarafından onaylanması gerekiyor." ifadesini kullandı.

- Hazar Denizi'yle ilgili tartışmalar

İran, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan, tam bir enerji denizi olan Hazar'dan daha fazla pay alabilmek için 1996'dan bu yana müzakereler sürdürüyordu. Müzakereler, Hazar'ın deniz mi yoksa bir göl mü olduğu noktasında kilitleniyordu.

Söz konusu tartışmalara son noktayı koymak üzere Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkeler dün Kazakistan'ın Aktau kentinde düzenlenen 5. Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi'nde bir araya gelmişti.

Hazar'da ekonomi, ulaştırma, çevre, güvenlik ve diğer alanlardaki iş birliği konularının ele alındığı zirvede taraflar, Hazar'ın hukuki statüsünü belirleyen anlaşmaya imza atmışlardı.

- Hazar'ın hukuki statüsünü belirleyen anlaşma

Anlaşmaya göre, Hazar Denizi'nin dibi ve toprak altı bölgeleri, deniz sahası, deniz hududu, balıkçılık alanları ve kaynakların kullanımı gibi esaslara göre paylaştırılacak.

Özel statünün verileceği Hazar Denizi'ne Birleşmiş Milletlerin (BM) 1982'deki deniz hukuku anlaşması uygulanamayacak ve suyun derinliği göl prensibine dayanarak belirlenecek.

Anlaşma, ayrıca kıyıdaş beş ülke dışında Hazar Denizi'nde yabancı askeri varlıkların bulunmasının yasaklanmasını öngörüyor.

Hazar Denizi'nin hava sahasının kullanımına ilişkin istişarelere devam edilecek.

Hazar'da 50 milyar varil petrol ve 9 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğu tahmin ediliyor.



Yorumlar