Haydar Aliyev vefatının 13. yılında anıldı

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Baghirov: - "Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğin sağlanması, sosyoekonomik ve kültürel atılımların sağlanması doğrultusunda dost ve kardeş Türkiye ile çok yönlü işbirliği gerçekleştirmesine önem verdi. Böylece Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanmayacak nitelikte olan kardeşlik bağı oluştu"

Google Haberlere Abone ol
Haydar Aliyev vefatının 13. yılında anıldı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Nusrat Baghirov, "Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğin sağlanması, sosyoekonomik ve kültürel atılımların sağlanması doğrultusunda dost ve kardeş Türkiye ile çok yönlü işbirliği gerçekleştirmesine önem verdi. Böylece Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanmayacak nitelikte olan kardeşlik bağı oluştu." dedi.

Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev, vefatının 13. yılında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğince düzenlenen "Türkiye Azerbaycan İlişkilerinde Haydar Aliyev Vizyonu" semineri ile anıldı.

Büyükelçi Baghirov, seminerdeki konuşmasında, bağımsızlığını ilan edişinin 25. yıl dönümünde, Azerbaycan'ın ekonomisi hızla gelişen, eğitim düzeyi yüksek ve siyasi alanda söz sahibi bir ülke konumuna geldiğini belirtti.

Azerbaycan'ın bağımsızlık yolunda adımlarını atarken yaşadığı siyasi ekonomik ve sosyal karışıklıkla birlikte, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorunu ile karşılaştıklarını ifade eden Baghirov, Haydar Aliyev'in siyasete dönmesi ve izlediği öngörülü siyaset sonucunda ülkenin parçalanma tehlikesi, ayrılıkçı eğilimler ve o yıllarda başlayan iç savaşın son bulduğunu vurguladı.

Baghirov, Haydar Aliyev'in Azerbaycan halkının beklediği misyonu başarıyla tamamladığını ve ülkeyi parçalanma tehlikesinden kurtardığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Haydar Aliyev, tam bağımsız bir cumhuriyet bırakarak Azerbaycan halkının umumi liderliğine yükselmiştir. Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğin sağlanması, sosyoekonomik ve kültürel atılımların sağlanması doğrultusunda dost ve kardeş Türkiye ile çok yönlü işbirliği gerçekleştirmesine önem verdi. Böylece Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanmayacak nitelikte olan kardeşlik bağı oluşmuştu. Haydar Aliyev'in insanüstü çabasıyla ülkelerimiz arasındaki diplomasi, ekonomi, enerji, ticaret, eğitim, kültür, askeri ve diğer alanlardaki ilişkiler güçlenmiştir. Bu sağlam temeller üzerinde inşa edilmiş ikili ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayan hukuki zeminin güçlenmesi yönünde çaba gösterilmiş, 200'den fazla anlaşma imzalanmıştır. İki ülke arasında üst düzey resmi ziyaretlerin sayısının her sene giderek artmasına çalışılmış ve ilgili bakanlıklar arasında etkili istişare vasıtaları oluşturulmuştur. Bu sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bu ilişkiler bugünler de altın çağını yaşıyor."

- "Türkiye- Azerbaycan ilişkileri..."

Baghirov, 1994 yılında Bakü'de imzalanan ve önemine göre asrın anlaşması olarak adlandırılan yabancı petrolü şirketleri konsorsiyumunda Türk Petrolleri Anonim Şirketleri'nin de temsil edilmesinin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliğinin ilk somut göstergelerinden biri olarak kabul edildiğini belirtti.

Baghirov, şunları kaydetti:

"Bunun ardından ikili ilişkiler kapsamlı bir şekilde geliştirilmiş, dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde daha somut ve stratejik adımlar atılmıştır. 1996 yılında iki ülke arasında askeri işbirliği alanında imzalanan anlaşmalar ise ikili ilişkiler yönünde yeni hamlenin başlangıcıdır. Böylece karşılıklı güven ve dayanışma temelinde şekillenen Türkiye- Azerbaycan ilişkileri çok taraflı platformlarda devam etmektedir."

- "Biz Oğuz boyundan gelen bir milletin iki devletiyiz"

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu, 1992 yılında Hocalı'da şehit düşenlerin, Dağlık Karabağ'ın sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalabilmesinin teminatı olduğuna işaret ederek, "Büyük devlet adamı, ulu lider Aliyev çok güzel ifade ediyor. Bir millet iki devlet. Hakikaten iki ülke arasındaki ilişkileri ifade etmek için bundan daha değerli bir söz olamaz. Biz Oğuz boyundan gelen bir milletin iki devletiyiz." diye konuştu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'da Türkiye'nin "can kardeşi" olan Azerbaycan ile tüm alanlardaki ilişkilerinin her türlü sınır ve çıkarın ötesinde tamamen kardeşlik ve fedakarlık üzerine tesis edildiğinin altını çizerek, üniversitede Azerbaycanlı 4'ü öğretim üyesi olmak üzere 6 akademik personelin çalıştığını ve 54 öğrencinin de eğitim gördüğünü kaydetti.

Programa, Afyonkarahisar Belediyesi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özge Öztürk Demirayak, rektör yardımcıları, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar