Hava Kuvvetleri "mahrem imamları" davasında ara karar

- FETÖ'nün Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki mahrem yapılanmasına yönelik dava kapsamında 76 "mahrem imam" ile 81 askeri personelin yargılandığı davada 10 tutuklu sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi - Tutuksuz sanık Şehmus A: - "Hala aralarında Fetullah Gülen'e bağlılık duyan varsa, Gülen 'onlar benden değil' diyor. Buradakiler de çıksın bildiklerini anlatsın, kim kime bağlı ya da bu yapı cemaat mi örgüt mü ortaya çıksın"

Google Haberlere Abone ol
Hava Kuvvetleri "mahrem imamları" davasında ara karar

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Hava Kuvvet Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki mahrem yapılanmasına ilişkin 76 "mahrem imam" ile 81 askeri personelin yargılandığı davada, 10 tutuklu sanığın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verildi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi yerleşkesinde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.

Duruşmada öğle arasından sonra savunma yapan tutuksuz sanık Furkan A. etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek şunları söyledi:

"Örgütle ilk temasım Ankara Sincan da 2003 yılında dershaneye başlamamla oldu. O yıl Haluk kod adlı abiyle tanıştım. Genelde ders çalıştık, 7. sınıfta dini konulara girildi. Gülen'le alakalı kasetler ve videolar izletildi. Haftada bir gün giderdim ailem Ankara'da olduğu için. 7. sınıf bittiğinde bizi kampa götürdüler. Kampta ders çalışıldı. Askeri liseler sınavına bu kamplarda çalıştık. Askeri liseleri kazandım."

Furkan A. askeri liseye gitmek istemediğini kendisinden sorumlu olan abisine anlattığını ve bunun üzerine mahrem abisinin "Askeriyede dinibütün insanlara ihtiyacımız var. Zamanı gelecek sizler darbeyi önleyeceksiniz." dediğini öne sürdü.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra bildiği her şeyi emniyet ve savcılıktaki ifadelerinde söyleyen Furkan A, örgütün susmasından cesaret almaması için bütün bildiklerini mahkemede de anlattığını ifade etti.

- Örgütteki imamlara maaş bağlanmış

Tutuksuz sanık Şehmus A. da savunmasında 2005'te örgüte üniversitede girdiğini 2007 şubat ayında da ev imamlığı görevine getirildiğini, 2008-2009 yıllarında da askeri öğrencilerinden sorumlu imam olarak görevlendirildiğini beyan etti.

Örgütün deşifresinde bu yapının içerisinde olan herkese önemli görevler düştüğünü belirten Şehmus A, "Hala aralarında Fetullah Gülen'e bağlılık duyan varsa, Gülen 'onlar benden değil' diyor. Buradakiler de çıksın bildiklerini anlatsın, kim kime bağlı ya da bu yapı cemaat mi örgüt mü ortaya çıksın." ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı Sabahattin Sarıdoğan'ın sorusu üzerine Şehmus A, örgütte aldığı görev ve alınan pozisyona göre maaş verildiğini söyledi.

Örgütün gizli haberleşme ağlarına ilişkin soru üzerine sanık Şehmus A. şunları kaydetti:

"Abilerden ByLock kullanımı yönünde talimat geldi ama ben kullanmadım. İletişimimiz bundan olacak. Açık hatlı telefonlardan iletişim kurmayın dediler. Ben Eagle programını kullandım. Bilal isimli şahıs telefonumu alarak kendisi yükledi. Programları takip etmemiz için bu gerekli dedi. Benim ByLock yüklememe sebeplerimden bir tanesi de çok magazinsel şeyler dönüyordu. 'İşte Gülen rüyasında şunu görmüş yok şu abi böyle demiş' diye anlatılıyor, bu şeylerin dedikodusu yapılıyordu."

- Ara karar

Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından ara kararı açıklayan Başkan Sarıdoğan, 10 sanığın uzun tutukluluk süresi ve mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Dava, 22 Eylül'e ertelendi.

Yorumlar